Окупанти продовжують постачати зброю та боєприпаси на Донбас — розвідка

15.02.2019
Російські окупаційні війська 13 лютого десять разів порушили режим припинення вогню, у тому числі тричі — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» загарбники сім разів обстріляли позиції наших захисників, двічі застосувавши міномети калібру 120 мм та один раз — станковий протитанковий гранатомет поблизу села Водяне; також міномети калібру 120 мм вони застосували біля населеного пункту Лебединське.
 
Двічі обстрілювали з протитанкових ракетних комплексів, станкових гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів околиці населеного пункту Павлопіль, а з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї — Авдіївку.
 
Територію дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник тричі обстріляв із гранатометів різних систем та стрілецької зброї поблизу села Кримське; з великокаліберних кулеметів — позиції наших військових поблизу населеного пункту Новолуганське; з озброєння бойової машини піхоти БМП-1 та станкового протитанкового гранатомета — біля населеного пункту Травневе.
Унаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.
 
Наші підрозділи захищалися від ворожого вогню, застосовуючи чергові вогневі засоби. За даними розвідки, в середу двох окупантів знищено та двох поранено. Станом на 7-му годину ранку 14 лютого ворог вогонь не відкривав. 
 
Українські захисники продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись умов припинення вогню.
 
Тим часом командування Збройних сил Росії продовжує постачати на окупований Донбасу зброю та боєприпаси, заборонені міжнародними конвенціями. Про це заявив речник прес-центру Міністерства оборони України полковник Дмитро Гуцуляк.
 
За даними розвідки, наприкінці січня цього року в підрозділи з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ надійшла чергова партія протипіхотних мін натискної дії та осколкового ураження.
 
«Інженерно-саперні підрозділи ворога встановили додаткові мінно-вибухові загородження на передових позиціях російських окупаційних військ на всіх напрямках. При цьому вказані заходи, традиційно проведені противником в поспіху і без належного документування», — сказав Гуцуляк.
 
За його словами, вказані дії російських окупаційних військ підвищують мінну небезпеку в регіоні та становлять загрозу життю цивільного населення. Втім іноді призводять навіть до втрат у лавах самих окупантів. Зокрема, 8 лютого на встановлених раніше противником мінах підірвалась диверсійно-розвідувальна група ЗС РФ під час спроби вийти за лінію передових позицій окупаційних військ», — розповів Гуцуляк.
 
Додамо, що керівництво ФСБ Росії активізувало кадрові зміни у так званих «міністерствах державної безпеки» проросійських бойовиків. Причина — розкрадання та контрабанда.
 
Російська верхівка вже не здатна контролювати організовані бойовиками потоки контрабанди на окупованому Донбасі.
 
«У зв’язку зі значним збільшенням випадків розкрадання зброї та боєприпасів у з’єднаннях і частинах 1 та 2 армійських корпусів російсько-окупаційних військ та зростання потоків їх контрабанди з тимчасово окупованої територій до Росії через неконтрольовану українською владою ділянку кордону, керівництво ФСБ змушене здійснювати заміну окремих керівників підрозділів так званих «МДБ» на своїх співробітників», — повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник. Таким чином керівництво силових відомств Росії продовжує посилювати контроль за діяльністю структур бойовиків.