Свобода преси у Європі має найгірші показники від початку 1990-х років — звіт

15.02.2019
Дослідники центру при Раді Європи опублікували щорічний звіт щодо захисту журналістики і безпеки журналістів під час виконання своїх службових обов’язків.
 
У ньому вони констатують: рівень європейської свободи преси є найбільш крихким, ніж будь-коли з часу закінчення холодної війни.
 
У дослі­дженні також брали участь Європейська федерація журналістів та організація «Репортери без кордонів», які щороку складають власні звіти щодо свободи слова в країнах світу. 
 
Дослідники у своєму звіті пояснили причини таких результатів. В основі — 140 серйозних порушень свободи преси за 2018 рік, про які відомо Європейській федерації журналістів та «Репортерам без кордонів», у тому числі — 17 випадків безкарності за вбивства журналістів.
 
Проте це лише ті випадки, про які журналісти розповіли і надали їм розголосу, адже трапляються ситуації, коли працівники ЗМІ не звертаються до відповідних органів по допомогу і ситуація залишається або ж особистісною, або ж внутрішньоредакційною.
 
Рекордсменом у Європі щодо порушень свободи слова та роботи журналістів є Італія.
 
Дослідники зазначають, що в 2018 році відбулося різке збільшення кількості повідомлень про порушення свободи ЗМІ саме в цій країні.
 
За результатами дослідження, все частіше у Європі журналісти стають жертвами кримінальних угруповань.
 
Зазначається, що в Італії 10 журналістів-розслідувачів перебувають під охороною правоохоронних органів через погрози їхньому життю.
 
У Польщі Томаш Пятек, антикорупційний репортер, зіткнувся з погрозою ув’язнення через висвітлення зв’язків міністра оборони з російською організованою злочинністю.
 
У доповіді також згадано погіршення ситуації зі свободою слова в Туреччині, де понад 200 журналістів були заарештовані або затримані після спроби державного перевороту в середині 2016 року.
 
Угорщину також критикували за «високу концентрацію ЗМІ в руках проурядових олігархів». 
 
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що доповідь може «послужити основою для діалогу з державами-членами щодо шляхів поліпшення середовища свободи ЗМІ».
 
«Свобода слова має вирішальне значення для реалізації всіх інших прав людини, і вона заслуговує найпильнішої уваги наших держав-членів», — наголосив 
він.