Студентів і пенсіонерів запрошують безоплатно послухати унікальний концерт у Києві

13.02.2019
Концерт «Рідкісні сторінки української музики» організовують 25 лютого у Національному будинку органної та камерної музики України (НБОКМУ). Серед виконавців — камерний ансамбль «Київ», заслужені артистки України: Марія Ліпінська (меццо-сопрано), Валерія Балаховська (орган) та лауреат міжнародних конкурсів Сергій Андрощук (тенор). У програмі — твори вітчизняних композиторів від XVIII століття до сьогодення: Бортнянського, Акименка, Скорульського, Барвінського, Мейтуса, Надененка, Колесси та інших.
Ініціатор концерту — художній керівник камерного ансамблю «Київ», заслужена артистка України, віолончелістка та педагог Ганна Нужа. Нагадаємо, камерний ансамбль «Київ» було створено 1989 року заслуженою артисткою України Міланою Чернявською. Колектив є лауреатом міжнародних конкурсів. «Київ» багато гастролює в Україні та за кордоном, побували, зокрема, у Болгарії, Польщі, Фінляндії, Італії, Німеччині, Австрії. 
Важлива роль колективу промоції творів класичної та сучасної української музики. Окремі твори написані сучасними композиторами спеціально для квінтету і вперше ним виконані. Наприклад, Фортепіанний квінтет Юрія Іщенка. 
До складу камерного ансамблю «Київ» входять такі музиканти: заслужена артистка України Ганна Нужа (віолончель); лауреати міжнародних конкурсів: Кирило Шарапов та Михайло Білич (скрипка), Андрій Чоп (альт), Інна Довбня та Андрій Васін (фортепіано). Ансамбль виступає у різних складах: дует, тріо, квартет та квінтет. 
«Ідея провести цикл концертів «Рідкісні сторінки української музики» у нас виникла на початку минулого року. Мета заходу — ознайомити слухачів із маловідомими творами українських композиторів різних епох, які або рідко виконуються, або були зовсім забуті. Усі ці твори представляють особливу музичну цінність та є цікавими для слухачів», — розповідає Ганна Нужа. — Програму концерту 25 лютого ми вирішили зробити різноманітною: органна, камерна вокальна та інструментальна музика». 
Художній керівник камерного ансамблю «Київ» додає: «Ми підтримуємо зв’язок із зарубіжними колегами, музикознавцями та меломанами, які допомагають нам у пошуках нот рідкісних творів українських композиторів. Так, партитура твору Федора Акименка «Місячне сяйво» для віолончелі та фортепіано до нас прибула з Парижа. Акименко народився в Україні, але емігрував до Франції, де зберігається його творча спадщина». 
25 лютого у Національному будинку органної та камерної музики України, як і кожного останнього понеділка місяця, — вільний вхід для пільгових категорій населення (студентів, пенсіонерів та інвалідів), нагадує Ганна Нужа.