Україна опинилась на останніх позиціях у списку найбезпечніших країн світу

01.02.2019
Зі 128 позицій у рейтингу найбезпечніших країн світу Україна перебуває на 116-му місці.
 
Представники журналу Global Finance опублікували рейтинг країн, де громадяни та туристи можуть почувати себе найбезпечніше в 2019 році.
 
Рейтинг складали, спираючись на такі показники, як присутність військового конфлікту в країні, рівень економічного розвитку, рівень злочинності та особистої безпеки, а також iмовірність стихійного лиха.
 
Таким чином найбезпечнішою країною у світі визнали Ісландію. Слідом за нею в рейтингу розташовані: Швейцарія, Фінляндія, Португалія та Австрія.
 
У топ-10 також фігурують Норвегія, Катар, Сiнгапур, Данія і Нова Зеландія. 
 
Експерти дослідження зазначили, що країни Скандинавії вже традиційно очолюють рейтинг найбезпечніших країн світу.
 
Впливає на це чітка система правоохоронної системи в країнах цього регіону, розповідають дослідники. Португалія та Австрія, у свою чергу, піднялися у рейтингу.
 
Українка Марічка Козельська, яка переїхала до Копенгагена, столиці Данії,  три роки тому, розповідає, що спершу не могла звикнути до неабиякої поваги в суспільстві до правоохоронців, поліції.
 
Проте, розповідає, згодом зрозуміла, що це в культурі громадян: «У них дуже добре налагоджена правоохоронна система. Гуляючи вулицею, хоч би де ти був, почуваєшся в повній безпеці. Ба, більше, в нас була ситуація, коли довелося викликати поліцію, і, скажу відверто, це чітко, зручно та не викликає ніякого страху, що зараз доведеться конфліктувати або ж щось доводити», — розповідає дівчина.
 
Також додає, що безпековий стан дуже відчутний порівняно з Україною.
 
«Поки не поживете в Данії, буде важко зрозуміти цю різницю з Україною. Це інша культура, ставлення до життя, манера поведінки і, перш за все, повага до тих, хто забезпечує тобі порядок», — додає дівчина. 
 
Україна ж опинилася в списку так далеко саме тому, що всі чинники, які враховували дослідники рейтингу, присутні на теренах держави.
 
Проте головний аргумент, який тягне нашу країну донизу в цьому рейтингу, — «військовий конфлікт низької інтенсивності».
 
Українські експерти додають сюди ще й непросту економічну ситуацію. «Ми маємо військовий конфлікт, який триває вже майже 5 років, у нас повільний рівень економічного розвитку та значний рівень злочинності, який iз року в рік лише зростає. Тому не дивно, що дослідники розташували Україну саме наприкінці списку. Очевидно, що найближчими роками за цими критеріями ситуація навряд чи покращиться, а конфлікт на Донбасі, якщо його не врегулюють, і надалі негативно впливатиме на безпекову ситуацію в країні», — зазначила у коментарі «УМ» експерт-міжнародник iз безпекових питань Галина Лебега.
 
Прикметно, що поруч з Україною в рейтингу перебувають країни третього світу — Гондурас, Камерун, Конго та революційна Венесуела. 
 
Водночас на пострадянському просторі найкращі показники має Естонія – вона опинилась на 17-му місці рейтингу, обігнавши Австралію, Бельгію та Німеччину.
 
США посіли 65-ту сходинку, Росія — 108-му. Останніми в списку, а відтак і найбільш небезпечними є Пакистан, Нігерія, Сальвадор, Гватемала, Ємен і Філіппіни.