Жителі Тернопільщини геть інакше оцінюють ситуацію в країні і вдома, ніж жителі інших областей

21.12.2018
У Тернопільському прес-клубі представили результати масштабного дослідження серед жителів області, що його провела в рамках проекту «Портрети регіонів» досить відома столична соціологічна група «Рейтинг».
 
Як напівжартома прокоментував під час презентації керівник цієї групи Олексій Антипович, після аналізу даних за деякими важливими напрямками склалося враження, що область наче відокремлена від усієї України.
 
І ось приклади на підтвердження цього «феномену». При оцінюванні політичної ситуації в країні лише 9 відсотків жителів Тернопільщини оцінили її як спокійну, тим часом як в області такою її бачить мало не половина населення, а «у своєму місті/селі» — так узагалі аж 62 відсотки.
 
Напруженою ситуацію в країні бачать майже 61% опитаних, критичною — 22%. На місцях же така оцінка виражається, відповідно, цифрами 32 і 5.
 
Дуже відчутною є різниця і в оцінці жителями Тернопільщини діяльності центральної та місцевої влади. Так 16 відсотків опитаних задоволені діяльністю Президента, 11 — Прем’єр-міністра, і тільки 4 — Верховної Ради.
 
Водночас близько 90 відсотків висловили незадоволення діяльністю центральної влади в цілому. При цьому діяльність облдержадміністрації влаштовує 22 відсотки населення, а 46 — зазначили, що задоволені діяльністю своїх міських та сільських голів.
 
Так само, за висновками соціологів, «респонденти частіше бачать зростання рівня корупції загалом по Україні, аніж в області чи за місцем проживання».
 
Хоча приблизно половина таки вважають, що ситуація з хабарництвом не змінилася ні на центральному, ні на місцевому рівнях. 
 
Ну й ще одна «нестиковочка», вже іншого характеру. Двома основними загальнодержавними проблемами жителі Тернопільської області назвали військовий конфлікт на сході України (78%) та хабарництво й корупцію у владі (49%).
 
При цьому на особистісному рівні опитаних більше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (61%), низький рівень зарплат і пенсій (57%), підвищення цін та інфляція (55%).