Трамп вирішив вивести американські війська з Сирії: сенатори обурені

21.12.2018
У середу, 19 грудня, Білий дім оголосив про початок виведення військ США з Сирії, оскільки розпочинається новий етап боротьби з терористичним угрупованням «Ісламська держава» (ІД).
 
Раніше цього дня американські чиновники заявили, що обмірковують повне виведення американських сил із Сирії, оскільки території, захоплені бойовиками ІД, були відвойовані.
 
А президент США Дональд Трамп у своєму «Твіттері» цього ж дня оголосив про повну перемогу над «ІД» у Сирії.
 
«Ми розбили їх, ми дуже сильно їх розбили, ми повернули назад територію», — написав Трамп у характерному для нього стилі. 
 
Заява Білого дому про початок виведення американських військових iз Сирії викликала критику з боку низки членів Сенату США, у тому числі республіканців.
 
Сенатори називають такий крок «дорогою помилкою», яка не тільки «загрожує безпеці Сполучених Штатів», а й також «надає сміливості» терористичному угрупованню «Ісламська держава», президенту Сирії Башару Асаду, Ірану й Росії.
 
Про це йдеться у листі, направленому до адміністрації президента США сенаторами-республіканцями Ліндсі Гремом, Томом Коттоном, Марко Рубіо, Джоні Ернстом, а також представником Демократичної партії Джинном Шейхіном і безпартійним Ангусом Кінгом.
 
Присутність у Сирії американських військових є «життєво необхідним щитом» проти осередків джихадистського угруповання, зазначають члени Сенату.
 
Крім того, США надають підтримку курдським воєнізованим формуванням, втрата якої загрожує відродженням «ІД», додають автори листа.
 
Сенатор-демократ Тім Кейн заявив, що йому «хотілося б знати, чи таке рішення президента було прийняте за рекомендацією військових, чи всупереч їх рекомендаціям». А його колега по Сенату республіканець Марк Рубіо заявив однозначно: «Таким чином, ми віддаємо Сирію Росії, не кажучи вже про посилення там впливів Ірану».
 
Тегеран і Москва використовують конфлікт у Сирії як «сцену для посилення свого впливу в регіоні», наголошують сенатори.
 
За їхніми словами, «будь-яка ознака слабкості, помічена Іраном або Росією, призведе лише  до збільшення їхньої присутності в регіоні» та «зниження довіри» з боку партнерів і союзників США.
 
Члени Сенату закликають главу держави переглянути рішення про виведення військ, щоб забезпечити збереження стратегічних інтересів США.
 
Виведення американського військового контингенту з Сирії суперечить тим планам, про які раніше заявив Білий дім. У вересні цього року радник президента США з національної безпеки Джон Болтон наголошував, що американські солдати залишаться в Сирії до припинення воєнної операції Іраном та його союзниками. 
 
США завдали першого удару по території Сирії в 2014 році. Разом зі Сполученими Штатами у воєнній операції беруть участь Франція, Велика Британія, Туреччина та інші країни.
 
Головними цілями ударів є війська терористичного угруповання «Ісламська держава», а також проурядові сили під контролем президента країни Башара Асада, який утримується при владі лише завдяки підтримці Росії. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Франція збереже присутність своїх військ у Сирії, бо вважає, що бойовики «ІД» не були знищені і продовжують загрожувати інтересам країни, повідомляє «Рейтер».
 
Франція є провідним членом міжнародної коаліції під проводом США, яка бореться з ісламістами в Сирії та Іраку та має там близько тисячі військових.
 
Французькі дипломати заявили, що рішення президента Дональда Трампа про виведення військ iз регіону застало Париж зненацька.
 
«Це показує, що в нас різні пріоритети і що треба покладатися передусім на себе», — сказала телеканалу C-News міністр у справах Європи Франції Наталі Луазо.