Клуби-засновники виступили проти повернення до старого формату УПЛ з 16 клубами

21.12.2018
Клуби-засновники виступили проти повернення до старого формату УПЛ з 16 клубами

Динамівський та «чорноморський» клуби були серед небагатьох в українській прем’єр-лізi, керівництво котрих виступило за збільшення кількості учасників ЧУ. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Коли в українському футболі затихають пристрасті на футбольних полях, розпочинається дієве пожвавлення в кабінетах, адже в останні роки гра мільйонів в Україні потребує постійної організаційної корекції.
 
 
На початку поточного сезону президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що вітчизняна прем’єр-ліга вже практично готова повернутися до старого формату з 16 клубів.
 
 
Утім, як виявилося, далеко не всі в українському футболі розділяють оптимізм керівника федерації у прагненні розширення кількісного складу УПЛ.
 
Нагадаємо, що в нинішньо­му, урізаному, форматі — за участі 12 колективів — елітний чемпіонат країни грається лише третій сезон.
 
Саме така кількість команд виявилася прийнятною для того, аби підтримувати ЧУ в дієздатному вигляді — без кадрових «форс-мажорів» та інших ситуацій, які, без сумніву, псували реноме головного футбольного турніру країни.
 
Планувалося, що рішення щодо формату майбутнього чемпіонату клуби-учасники прем’єр-ліги приймуть на своєму засіданні 6 грудня.
 
Однак через незрозумілі обставини, котрі завадили організаторам зібрати кворум, провести зібрання у встановлений термін не вдалося.
 
Повторну ж організаційну спробу клуби здійснили 20 грудня, котра, в підсумку, виявилася більш удалою. 
 
Цього разу проблем iз кворумом засновники ПЛ не мали, однак затвердити розрекламоване президентом ФФУ повернення ЧУ до 16 учасників не змогли.
 
За новий-старий формат змагань проголосували лише три клуби — «Динамо», «Чорноморець» i «Карпати».
 
Один iз головних фактів, на якому акцентували свою увагу противники розширення ЧУ, — це необхідність по ходу турніру змінювати його регламент.
 
Мовляв, у цивілізованій Європі подібний крок навряд чи сприймуть позитивно: якось несолідно розпочинати й закінчувати змагання за різними нормами.
 
Водночас у регламенті поточного ЧУ перехідна норма була-таки передбачена. У разі, якщо клубам до 31 березня 2019 року вдалося б дійти згоди щодо можливого розширення ПЛ, кількісний склад наступного чемпіонату доповнили б одразу чотири перші команди першої ліги.
 
Водночас колектив, який за підсумками сезону-2018/2019 посів би в ПЛ останнє, 12-те, місце, розіграв би з п’ятою командою першого дивізіону право залишитися в еліті.
 
Проте змінювати сценарій по ходу нинішньої футбольної п’єси вітчизняним футбольним функціонерам не доведеться.
 
Однак не виключено, що зовсім скоро зміни можуть відбутися у складі комітету ФФУ з етики та чесної гри. Роботою його голови — італійця Франческо Баранки — особливо незадоволені в донецькому «Олімпіку».
 
Активно займаючись питанням договірних матчів в Україні, італійський юрист ініціював рішення про виключення з відповідних турнірів молодіжної та юніорської команд «олімпійців».
 
При цьому в «Олімпіку» таку пропозицію Баранки називають повністю заангажованою, адже вердикт про виключення прийнятий не на основі беззаперечних юридичних фактів, а на базі особистих міркувань італійця. Відтак не дивно, що на засіданні клубів УПЛ керівництво донецького клубу порушило питання про недовіру Баранці...