В Україні перевищено епідемпоріг грипу та ГРВІ: вже троє померлих

19.12.2018
В Україні перевищено епідемпоріг грипу та ГРВІ: вже троє померлих

(фото: Перша міська клінічна лікарня ім.Князя Лева)

Різкі перепади температури напередодні свят принесли із собою грип та захворювання на ГРВІ.
 
Від початку тижня в Україні офіційно оголосили про початок епідемії грипу, адже зафіксовано понад 203 тисячі хворих.
 
Це перевищує показники минулого року цього ж періоду, зазначають експерти. Найвищі показники захворюваності зафіксовано в п’яти областях, а саме Харківській, Житомирській, Сумській, Київській та Донецькій.
 
Ба більше, вже відомо про смерті. Першою від вірусу померла 9-річна мешканка Харківської області.
 
Дівчинка підхопила вірус грипу типу А. Незважаючи на те, що лікарі неодноразово попереджали про його небезпеку, батьки тиждень лікували дитину вдома.
 
«Швидку» викликали, коли хворій стало зовсім зле. Дівчинка померла по дорозі до лікарні, в кареті «швидкої допомоги». Не перенесла захворювання і 62-річна жінка з Харківщини. Обидві хворі не мали щеплення, у МОЗ же запевняють — це необхідність при цьому вірусі, адже загострення можуть дати нечуваний результат.
 
«Щорічне щеплення від грипу — найкращий спосіб вберегти себе від хвороби», — зазначають у прес-службі Міністерства охорони здоров’я.
 
«Цього року доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів», — додають у відомстві. 
 
Лікарі ж зазначають, що бажано робити щеплення до початку циркуляції грипу — у вересні або жовтні.
 
Однак можна й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні вже зафіксовано сезонні спалахи. Це допоможе убезпечити себе та родину від хвороби. Щоб утворився імунітет та виробилася достатня кількість захисних антитіл, після щеплення має пройти приблизно два тижні.
 
Київська лікарка Олександра Барчук запевняє, що у боротьбі з грипом найефективнішим засобом справді є вакцинація: «Звичайно, в ній відсутня потреба, коли людина вже захворіла в цьому сезоні. Якщо ж  вчасно зробила вакцинацію, це знизить ризики захворюваності та дозволить легше перенести інфекцію. Проте раптом ви відчуваєте потребу прищепитися (і при цьому нормально почуваєтеся), це ще можна зробити», — коментує «УМ» лікарка. 
 
Наразі в Україні медики дослідили 101 зразок матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип. У 27 випадках визначено РНК вірусів грипу типу А.
 
За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні, ймовірно, циркулюватимуть такі віруси: Сінгапур, Мічиган та Колорадо. 
 
Медики запевняють: як тільки відчуваєте ознаки хвороби, а це висока температура, лихоманка, головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, навіть нудота, кашель та нежить — необхідно відразу звернутися до спеціаліста.
 
У коментарі «УМ» лікарка Олександра Барчук розповіла, що лише спеціаліст може призначати чіткий курс лікування: «Якщо ж через якісь міркування людина не бажає звертатись до професіоналів та впевнена, що це таки грип, то необхідно сидіти вдома й не заражати оточуючих. При перших проявах недуги відразу зверніться до спеціаліста та не ходіть хворими на роботу, у школу, садочок. Це лише підвищує ризики масової епідемії. Не зробите краще ні собі, ні людям. І наголошу, що самолікування лише послабить імунітет». 
 
Підхопив вірус грипу типу А киянин Юрій Чумак. Чоловік розповідає, що спершу почало ломити тіло, згодом з’явилися кашель і нежить.
 
Він відразу звернувся до лікаря: «Уже був навчений на власному досвіді минулого року, що самолікування в цьому випадку — поганий варіант. Адже тоді в мене хвороба затягнулася майже на три тижні. Цього року, як тільки відчув, що починається захворювання, відразу пішов до лікаря. Узагалі раджу, перш за все, боротися за свій імунітет. Бо до міцної та здорової людини хвороби рідко чіпляються, але якщо вже захворіли, то ліки мають прописувати лікарі, бо самолікуванням можна нашкодити собі». 
 
Про збільшення числа покупців у аптеках розповідає і київський фармацевт Ірина Смолій. Запевняє, що за останній тиждень кількість відвідувачів суттєво зросла: «Купують, в основному, противірусні засоби. Багато хто хоче просто пройти профілактику, і скажу, що це справді хороший варіант. Проте досить часто люди приходять і запитують «а що мені порадите, от маю кашель і всі ознаки інфекції». Але в таких випадках ми не маємо права щось радити. Діагноз має встановити лікар, я не можу брати на себе відповідальність. Тому спершу радимо людям звертатися до лікарів». 
 
Щоб не підхопити цьогорічний вірус, імунологи радять повноцінно спати, споживати овочі, фрукти та олії. Усе це запобігає зайвому запаленню, надає імунній системі необхідні вітаміни та мікроелементи і сприяє здоров’ю мікрофлори кишківника.
 
Фізичні навантаження також ефективно стримують шкідливі процеси в організмі і повертають роботу імунної системи в здорове русло.
 
Нагадаємо, грип — гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Передається переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти. Проте найбільш вразливими є люди похилого віку, діти та вагітні.
 
Загалом же щорічно вірусом грипу заражаються майже 5 мільйонів людей у всьому світі, близько чверті мільйона помирають від нього. Частково це пов’язано з тим, що організм не встигає пристосуватися до швидких змін вірусу.