Новорічний стіл коштуватиме українцям на 20% дорожче, ніж рік тому

19.12.2018
Новорічний стіл коштуватиме українцям на 20% дорожче, ніж рік тому

Без переїдання і перевитрат. (Фото з сайта tochka.net.)

Хоч до Нового року ще є час — передбачливі господині вже почали складати список святкового меню.
 
 
Проте, зазирнувши до гаманців, мабуть, помітили, що ціни таки зросли.
 
 
Якщо порівнювати з попереднім новорічним столом, нині за той самий набір продуктів  доведеться викласти на 20% більше.
 
 
За підрахунками фахівців Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, за новорічний стіл-2019 доведеться заплатити щонайменше 1 тис. 535 грн. Саме стільки коштуватиме меню для сім’ї з чо­тирьох осіб.
 
Як розповів заступник директора ІАЕ Микола Пугачов, для розрахунку брали новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньо­статистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
 
І першим у списку підрахунків опинився традиційний салат  — олів’є. Так, 3 кг цієї страви традиційної рецептури, на думку науковців, обійдеться у 129,76 грн. — на 25 % більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року.
 
Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 53,08 грн. за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку — 27 грн., шість яєць — 15,1 грн. і 180 г майонезу — 9,5 грн. Ще у 25,08 грн. обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки. Господиня Ірина Смалій у розмові з «УМ» розповіла, що купувати деякі продукти до новорічного столу почала ще в листопаді.
 
«Може, це і дивно звучить, але, щоб заощадити, список страв на новий рік я почала складати ще в листопаді і роблю так не перший рік. Адже напередодні Нового року ціни на продукти суттєво зростають. Проте, звісно, зекономити можна на тому, що довго зберігається — це горошок, консерви, овочі», — розповідає жінка. Підтверджують слова господині і в  Українській асоціації постачальників торговельних мереж.
 
Генеральний директор організації Олексій Дорошенко запевняє, що в грудні ми спостерігаємо зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу. Тому все куплене в листопаді гарантовано виявиться дешевшим, ніж у грудні.
Вочевидь, за 1,5 місяця до свята немає сенсу брати щось таке, що швидко псується, крім сирів і сирокопченої ковбаси, за умови, що вона свіжа.
 
«Якщо взяти цілу головку сиру (1,5—2 кг) витримки 12 місяців і більше, то вона не зіпсується в холодильнику й 3-4 місяці, — розповіла продавець у супермаркеті Ольга Повалій. — Поки що ціна на неї — 280—320 грн./кг, залежно від сорту, але перед Новим роком попит зросте, ціна також, на 30-40 грн./кг підніметься».
 
У багатьох супермаркетах зараз діють акції на алкоголь. Наприклад, 0,7 л пляшку віскі або рому середнього цінового сегменту можна купити на 25-30 % дешевше, ніж зазвичай, — за 190-200 грн., запевняють в Українській асоціації постачальників торговельних мереж.
 
Трохи дешевше за олів’є — 118,32 грн. — коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг). Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн. за 0,5 кг.
 
Майонез обійдеться у 9,5 грн., а поштучно морква, буряк, цибуля та картопля коштуватимуть майже 9 гривень. За словами заступника директора ІАЕ Миколи Пугачова, суттєво зростуть витрати на м’ясні продукти.
 
Півкілограма нарізки із сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме в середньому 80 грн., стільки ж підчеревини копченої — 75 грн., а биток зі свинини свіжий — 78,5 грн. За кiлограм філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 111 грн.
 
Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 344,5 грн. За розрахунками укладачів своєрідного дослідження, вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 159,48 грн. До списку ввійшли — картопля, гриби, перець солодкий, огірки свіжі, помідори свіжі. Фрукти обійдуться у 78 грн.
 
Це 2 кг мандаринів, 1 кг бананів i два лимони. Смаколики — а саме шоколадні цукерки — коштуватимуть близько 150 грн. за 1 кг. Атрибут Нового року, без якого важко уявити свято — пляшка шампанського (0,75 л),— обійдеться у 98 грн. Безалкогольні напої — близько 100 гривень
 
. Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково витратити з бюджету майже 470 грн. Баночка червоної ікри на 120 грамів обійдеться у 250 грн., а 200 грамів червоної риби — у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2005,3 грн.
 
Проте очевидно, що сім’я з чотирьох осіб навряд чи зможе за одну новорічну ніч з’їсти все перелічене. Адже 3 кілограми олів’є, 2,5 кілограма м’яса, півкілограма сиру та 1,5 кілограма салатів  для родини із двох дорослих та двох дітей — таки забагато.
 
Більшість українців, які хочуть заощадити, можуть зекономити на кількості продуктів або ж, як радять експерти, — шукати акційні пропозиції напередодні свят.
 
Відкласти покупку шампанського експерти радять до самого Нового року, адже на нього перед 31 грудня здебільшого бувають хороші акції.
 
Топ-менеджер однієї з мереж супермаркетів Володимир Молчанов розповів, що це приблизно на чверть збільшує продажі недорогого, до 100 грн., ігристого.
 
Незважаючи на здорожчання продуктів Новий рік ніхто не відміняє, тому заощадливим українцям варто скласти список заздалегідь і ретельно прорахувати, у скільки ж обійдеться святкування їхнім родинам.