Як на свято до Миколая: куди піти і що побачити у Києві 19 грудня

18.12.2018
Традиційно в  Україні період зимових свят починається з Дня Святого Миколая.
 
За легендою, в ніч із 18 на 19 грудня Миколай відвідує домівки дітей та ховає під подушками подарунки.
 
Напередодні ж свята малеча пише листи Чудотворцю, співає пісень та загадує бажання.
 
Традиція радувати дітей сюрпризами збереглася до сьогодні, а саме свято стало днем прояву щедрості, милосердя й любові до людей — всіх тих якостей, які були притаманні самому Миколаю.
 
Дорослі у цей день мають зробити добру справу. Адже, за традицією, найголовніше — зробити добро, яке подарує ближньому або ж і незнайомцю радість та свято.
 
За історичними даними, Миколай був єпископом візантійського міста Міра. У православ’ї він є одним із найбільш шанованих святих, якого вважають, перш за все, покровителем дітей і чудотворцем. 
 
Цього року в столиці вже традиційно 19 грудня засвітять головну ялинку країни. Концертом, конкурсами, веселощами та сміхом о 19-00 на Софійській площі кияни та гості столиці зможуть відзначити День Святого Миколая та початок новорічних свят.
 
Напередодні у Києві відкрили і Різдвяний ярмарок, де можна поласувати українськими стравами, а також випити гарячого глінтвейну.
 
Дітлахи зможуть відвідати резиденції святого Миколая, яких цього року в столиці кілька. У Києво-Печерській лаврі у резиденції Чудотворця саме на 19 грудня заплановано спеціальну програму.
 
Будиночок Миколая буде відкритим протягом усього дня. Дітлахи разом із батьками зможуть подивитися виставу театру ляльок, поговорити з Миколаєм, написати листа і побавитися у конкурси.
 
Ще одна резиденція діятиме на Контрактовій площі. Святкові майстер-класи, конкурси, розваги, а ввечері концерт — так святкуватимуть День Миколая біля Гостинного двору.
 
Цього року там встановили ялинку, а вулицю Сагайдачного прикрасили ілюмінацією. Тому вся Контрактова нагадуватиме казкове містечко.  
 
А ще відчути новорічну атмосферу в цей день можна буде у найбільшому парку зимових розваг столиці. «Зимова країна» на ВДНГ цього року працюватиме у День Святого Миколая за спеціальною програмою.
 
Розваги, подарунки, велика святкова ялинка, ковзанка та катання на санчатах із гірок. А от хто захоче справжньої автентики, тому варто їхати до національного музею Пирогів.
 
День Чудотворця там відзначатимуть дійством у справжніх українських традиціях, а діти зможуть побачити Святого Миколая і поговорити з ним. 
 
Також цього дня можна відвідати з дитиною театр — афіша на 19-те переповнена дитячими виставами та концертами.  
 
Цікаво, що у різних країнах світу існують свої традиції святкування Дня Святого Миколая. Так, за католицькими звичаями, дитячі подарунки прийнято ховати у шкарпетку біля каміна або ліжка.
 
У Німеччині, Австрії та Швейцарії подарунки кладуть у взуття, яке напередодні свята виставляють на поріг будинку, де живуть діти. А от в Албанії в День Святого Миколая святкування не обмежується відвідуванням церкви і подарунками дітям.
 
Тут прийнято влаштовувати пишну вечерю, головною стравою якої є смажене ягня. В Італії подарунки отримують не лише діти, а й молоді наречені.
 
З роками, завдяки численним переказам та легендам про життя Чудотворця і його добрі діяння, Миколай став своєрідним прообразом Санта-Клауса, Діда Мороза, інших новорічних фольклорних персонажів.
 
Цікаво, що у більшості країн світу День Святого Миколая відзначають 6 грудня. Адже 19-го його святкуіють лише в країнах, де живуть за Григоріанським календарем.