Косівська мальована кераміка може потрапити до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО

18.12.2018
Косівська мальована кераміка може потрапити до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО

Косівська мальована кераміка. (Фото з сайта kplavra.kiev.ua.)

Народні звичаї, обряди, свята; самобутні виконавські мистецтва, у тому числі акторська гра, музика, спів, танці; традиційні ремесла — все це нематеріальна культурна спадщина.
 
Той скарб, який можна втратити у часи промислового прогресу і глобалізації.
 
У Києві проходила Всеукраїнська конференція «Імплементація Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: підсумки та перспективи», організована Мінкультури  спільно з Українським центром культурних досліджень.
 
Підбивали підсумки виконання пунктів Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини та звітували про проведені заходи щодо охорони, збереження та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини, що внесені до місцевих/регіональних списків, Національного переліку, Міжнародних списків ЮНЕСКО за нинішній  рік.
 
«Я радий відзначити, що в останні два роки значно активізувалась  робота в напрямi збереження нематеріальної культурної спадщини, — каже міністр культури України Євген Нищук. —  Адже зберегти багатство народної культури українців, яка є основою нематеріальної культурної спадщини нашого народу,  є сьогодні одним із пріоритетних завдань Міністерства культури України. Упродовж 2018 року до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини  України внесено сiм нових елементів, і за цим стоїть наполеглива та копітка робота  цілої когорти фахівців. Цього року  Мінкультури розробило та направило номінаційне досьє «Традиція Косівської мальованої кераміки» на розгляд чергової сесії Міжурядового комітету для включення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства».
 
На форумі міністр нагадав, що  впродовж  цих років відбувається співпраця з компанією «Google Україна», у тому числi й у питанні підготовки інтернет-ресурсу «Нематеріальна культурна спадщина», яка є частиною проекту «Автентична Україна», до якого вже входять 3D-тури «Музеї України просто неба», «Дерев’яні церкви Карпатського регіону», «Оперні театри». Таким чином ми знайомимо світ iз нашими культурними надбаннями та об’єктами  культурної спадщини. 
 
Диплом Лауреата премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини у 2018 році  на конференції вручили  Олексію Томишину — унікальному скрипалю з села Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області.
 
Також  презентували Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини, створений за підтримки Українського культурного фонду, та  книжку «Елементи нематеріальної культурної спадщини України».