Чекайте дива від Миколая: рецепти святкової випічки для дітей від Оксани Дорошенко з Полтавщини

12.12.2018
Чекайте дива від Миколая: рецепти святкової випічки для дітей від Оксани Дорошенко з Полтавщини

Трирічному Серафиму подобаються мамині експерименти.

Ми, люди, всі чекаємо дива. Й у ці передсвяткові дні навіть дорослим можна трохи дозволити собі дитячої безпосередності, яка нікуди навіть із роками не зникає. І щось дивовижне створити! Приміром, спекти те, що раніше не пекли — здивувати і себе, і рідних. 

 

«У мережі я знайшла відео, де їде святковий поїзд. Кажу синочку Серафиму (3 роки 10 місяців), що то Миколай із подарунками їде. Щовечора дивимося, як він їде. Щоранку я кладу йому в коробочку маленький шматочок шоколаду і кажу, що то невеличкі сюрпризи від Миколая, які вночі приносять його помічники. А заодно й перевіряють, чи чемні дітки, чи поскладані іграшки», — розповідає про своє родинне чекання Святого Миколая Оксана Дорошенко, що з Котельви на Полтавщині. 

 

Оксана не лише вірить у дива, як вона зізналася, а й невтомно створює їх власноруч. Каже, що коли прикладаєшся до цього, то на кожному кроці тебе чекає диво — велике чи маленьке. Юрист за освітою, вона працює в місцевому краєзнавчому музеї, проводить історичні розвідки.

 

Засновниця проекту «Котелевський коржик» Оксана Дорошенко таки знає, що таке диво. Її неймовірної краси розмальовані коржики як гарячі пиріжки розлітаються по світу з різних цікавих фестивалів. 

 

День Святого Миколая родина Дорошенків чекає особливо — є в них своя велика таємниця — те, про що вони дружно попрохали у Святого. Я впевнена, що цією таємницею стане і наше з вами прохання.

Оксана до цього дня готуватиме смаколики для Миколая, а маленький Серафимко обов’язково допомагатиме мамі. Давайте приєднуватися до  чудової родини і випікати таку красу також. Оксана щедро ділиться рецептами своєї давно перевіреної й улюбленої багатьма випічки.

 

Кокосово-горіхове печиво

 
Це печиво — з ароматом свята: запашне, ніжне, неймовірного смаку, бо інгредієнти поєднуються в ньому в дивовижному сплетінні. Чекати дива — дивовижно сплітати — є у цьому все-таки якийсь зв’язок. 
 
Отож треба мати такі інгредієнти: кокосова стружка — 70 г, фундук — 30 г, цукор — 60 г, яйце, масло вершкове 82,5% — 30 г, борошно — 75 г., розпушувач — 0,5 чайної ложки, лимонна цедра — за смаком, мигдаль — 20-25 шт.
Фундук подрібнити у кавомолці. Масло розм’якшити при кімнатній температурі.
 
Яйце збити з цукром, додати масло, подрібнені горіхи, продовжуючи збивати. Додати кокосову стружку, цедру, борошно з розпушувачем, вимісити до однорідного стану. Поставити на 1 годину  холодильник.
 
Змочити руки водою і формувати невеличкі кульки, загорнувши всередину мигдалевий горішок. Випікати 10 хвилин при температурі 180 градусів. 
 
Хай трохи схолоне, і можна насолоджуватись!

Символ сімейного затишку

«Дуже хочу про галету написати. Це така класна річ. Для мене це символ сімейного затишку, — каже Оксана. — Дуже швидко, просто, бюджетно і смачно!»
 
Потрібно буде: 160 г вершкового масла 82,5%, 300 г борошна, 4 столові ложки холодної води, яблуко і груша або лише яблука.
 
Масло посікти з борошном до крихти, додати воду, швидко замісити тісто. Покласти на півгодини в холодильник (хоча як дуже не терпиться, то можна й одразу, у мене так часто буває).
 
Дуже тоненько розкачати тісто. Нарізати дольками яблуко і грушу, викласти на галету, трохи відступивши від країв. Притрусити цукром і корицею, завернути краї. Випікати 25-30 хвилин при 180 градусах. Можна потім іще цукровою пудрою притрусити. Виходить дві гарні, справді родинні галетки!

Пісочне печиво з джемом

Пісочне печиво, безперечно, також символ домашнього затишку. А з джемом — казковий символ, що й треба в ці дні, оповиті чудесами. 
 
Оксана Дорошенко розповідає, як швидко приготувати ці смаколики із запахом цитрин, із густим ароматним джемом — святкові, настроєві, символічні. 
 
Знадобиться: 2 жовтки, 180 г вершкове масла 82,5%, 3/4 склянки цукру, 3 столові ложки жирної сметани, чайна ложка розпушувача, лимонна цедра, 350 г борошна, густий джем, варення.
 
Масло розм’якшити при кімнатній температурі. Жовтки розтерти з цукром. Додати масло, сметану, цедру, збити суміш міксером. Всипати половину борошна, потім розпушувач, потім знову борошно.
 
Замісити м’яке тісто і покласти на 1 годину в холод. Розкачати не дуже тонко, всередині зробити невеликі заглиблення для джему. Покласти туди джем. Випікати 10-15 хвилин при 180 градусах (орієнтуватися на свою духовку).

Фірмовий котелевський коржик

Ці коржики правильно буде не випікати, а творити. Від душі зліплені і так само від душі розписані — вони справжнє кулінарне мистецтво! На кожному фестивалі, а Оксана бере участь у багатьох, де представлені наші смаколики, котелевські коржики у виконанні Оксани з Котельви завойовують особливу увагу.
 
Купують їх і шанувальники нашої випічки з-за кордону, є навіть постійні такі покупці. Отож як мінімум треба навчитися творити цю чудову випічку. 
 
За рецептом Оксани, для тіста потрібно: 2 яйця, 100 г масла вершкового 82,5%, половина склянки цукру, 400 г борошна, 2-3 повні столові ложки меду, половина чайної ложки кориці, какао 20-22%, кероб — по 2 чайні ложки, цедра половини лимона, по чайній ложці темного рому Bacardi і лікеру Амаретто, можна ще Vanna Tallin original (але це за бажанням). Можна інші спеції за смаком (кардамон, бадьян, гвоздика), чайна ложка соди.
 
Цукор змішати зі спеціями. Від одного яйця відділити білок (він буде для поливи). Розтерти яйця з цукром, додати масло, мед. Поставити на водяну баню. Як розтопиться — вкинути соду, гарно розмішати.
 
Зняти суміш, хай трохи схолоне, приблизно 7 хвилин, додати борошно, замісити м’яке тісто. На ніч покласти в холодильник. Випікати 6-7 хвилин при 180 градусах.
 
«А глазур, — каже Оксана — я роблю на око. Розмішую виделкою білок із цукровою пудрою, доки не відчую потрібної мені консистенції. Має бути, як густа сметана. Додаю барвник харчовий Americolor. Коржики заливати глазур’ю лише на наступний день, вони мають вистоятись і взяти форму. Тому в жодному разі не глазурувати одразу після випікання. Глазур теж має обсохнути, я ставлю коржики десь на 30 хв. у духовку при температурі 40 градусів, і лише на наступний день розписую. Так само роблю глазур і насипаю в кондитерські мішечки. Отож як мінімум процес займає 4 дні. На наступний день запакувати в герметичну упаковку — і можна зберігати півроку, бо мед і кориця — то є природні консерванти».
 
Якраз до свят ми маємо час і завзяття творити. Ми, дорослі, також дуже добре знаємо, що Святий Миколай є насправді, ми ж бачимо його ікони у кожній церкві. А якщо Святий є, й дива! Дивовижжя у ці передсвяткові дні! 
І смачного!