Українці проводять масштабну новорічну акцію «Таємний Санта» для малозабезпечених

04.12.2018
Благодійна акція «Таємний Санта» була започаткована у Сполучених Штатах. Головна її мета — таємно зробити подарунок тому, хто на нього не чекає. Зазвичай вручають ці дарунки напередодні або ж у день Різдва.
 
Проте «Таємний Санта» з роками став настільки популярним, що акцію почали проводити у компаніях, на роботі та просто серед родичів, друзів, знайомих. Немов лотерейний квиток, ви обираєте людину, якій щось даруватимете, проте вона не має знати, що сюрприз саме від вас.
 
За традицією американців, «Таємний Санта» приходить саме для тих, хто не має змоги отримати подарунок на Різдво. Згодом її осучаснили — і таким чином колеги почали вітати один одного із Новим роком, а також з’явилася можливість привітати тих, у кого не вистачає ресурсів (матеріальних, моральних, фізичних) святкувати. 
 
До України ця акція прийшла не так і давно. Проте стала популярною за останні п’ять років. Цьогоріч благодійна організація «Молодь за мир» вирішила організувати «Таємного Санту» для малозабезпечених і бездомних людей.
 
Акція вже розпочалася, і українців запрошують приєднатися до доброї справи і порадувати будь-якими подарунками бездомних, дітей-сиріт, людей похилого віку, а також усіх тих, хто потребує допомоги та підтримки.
 
«Хто ці люди, яким ми збираємо подарунки? Це ті, кому ми  щотижня роздаємо їжу: безхатченки і бідні, мешканці будинків для людей похилого віку, діти з дитячих і сімейного типу будинків та інтернатів», — розповіли організатори «Санти».
 
Бажаючі приєднатися до благодійної ініціативи повинні заповнити анкету. Після цього організатори надішлють на пошту інформацію про людину, якій потрібен подарунок, а також про те, який подарунок був би для неї ідеальним.
 
Проте остаточне рішення, чим саме радувати людину до свята, залишається за самим дарувальником. Тобто людина може обрати щось і на власний розсуд. 21-річна Оксана з мамою та молодшими сестрами з дитинства допомагає малозабезпеченим сім’ям.
 
І запевняє — ніщо так не радує людей, як увага та турбота, особливо у такі складні часи, як зараз. Розповідає, що досить часто у зв’язку з війною трапляються випадки, коли діти залишаються сиротами або ж без батька у родині, тому особливу увагу звертає саме на допомогу малозабезпеченим неповним сім’ям.
 
«Таким родинам я зазвичай раджу дарувати продукти — це крупи, чай, кава, солодощі, речі та обов’язково іграшки, книги для дітей. Бо це нам iз вами здається, що іграшки — це другорядне, а для діток, які їх не мають, — це щастя», — наголошує «УМ» волонтерка та медична сестра Оксана Новікова. 
 
Після того, як подарунок готовий, потрібно відправити його або принести в офіс організації «Молодь за мир». Волонтерка і студентка Ольга Якимчук радить долучитися усім бажаючим до такого свята, адже вважає, що людина, яка дарує добро, отримує набагато більше.
 
«На мій погляд, такі акції мають бути обов’язкові. Дуже тішить той факт, що в такий складний період життя в нашій країні виникають такі «світлі» моменти. Адже нагадують людям, що вони не самотні, тим самим даруючи хороший, святковий настрій. Мені здається, що кожен з нас зобов’язаний хоча б раз у своєму житті взяти участь у такому заході. Докладаючи зовсім небагато сили, ми можемо зробити світ трішечки добрішим», — коментує «УМ» дівчина. 
 
За словами організаторів, найкращими подарунками для бездомних стануть теплі речі (шапка, шарф, шкарпетки, рукавички, светр), засоби особистої гігієни (шампунь, мило, дезодорант, крем для рук), солодощі, кава, чай або ж будь-які речі, що можуть бути корисними та радісними для людей, які чекають і потребують свята. Подарунки вручатимуть на різдвяних обідах, які відбудуться 25 грудня, 6 і 7 січня.
 
Благодійні організації в Україні щороку до зимових свят проводять обіди та вручення подарунків. Такі заходи проходять у Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові та Одесі. Таким чином, як зазначають організатори, даруючи комусь свято, вдається зробити і себе щасливішим.