Міжнародне журі фестивалю-премії GRA визначило кращі українські театральні постановки

04.12.2018
Міжнародне журі фестивалю-премії GRA визначило кращі українські театральні постановки

На сцені Національної оперети 30-го листопада відбулася церемонія нагородження Першого всеукраїнського театрального фестивалю-премії GRA (Great Real Art).
 
 
Проект заснований і реалізований Національною спілкою театральних діячів України і проходив за підтримки Мінкультури та департаменту культури Київміськдержадміністрації.
 
 
Щоб ні в кого не виникло питань і сумнівів з приводу вибору, НСТДУ довірилася думці відомих і компетентних театральних критиків, театро- і музикознавців. У фіналі на зміну українським театральним гуру в непростій справі вибору прийшло міжнародне журі.
 
Цьогоріч у GRA взяли участь більше 70 українських театрів різних форм власності і форматів роботи. Експерти фестивалю-премії на першому етапі задовольнилися відеопереглядом вистав і сформували лонг-лист із 27 постановок.
 
Потім вони дивилися вистави наживо по Україні і вибрали 12 театральних колективів, гідних участі у фіналі. Побачити найсильніші театральні постановки 17-го року можна було з 24 по 30 листопада під час фінальних показів вистав на сценах різних столичних театрів. 
 
Найкращою виставою для дітей став «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського обласного театру ляльок імені Олександра Довженка.
 
Найкращою експериментально-пошуковою виставою став «Гамлет» Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка.
 
Найкращою драматичною виставою — «Вій. Докудрама» Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.
 
Особливу відзнаку журі отримала вистава «Тату, ти мене любив?» Київського академічного театру «Золоті ворота». Найкраща вистава камерної сцени — «Віталік» «Дикого театру».
 
За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу відзнаку оотримала «Дідона та Еней» громадської організації Open Opera Ukraine.
 
Грошову премію цієї номінації рішенням журі розподілили між двома заявленими виставами. Журі особливо відзначило звучання оркестру й диригента у виставі «Дідона та Еней» та виконавицю ролі Жанни (Олександру Студзінську) у виставі «Біла ворона» Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії.
 
У номінації «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу» переможець не визначений. 
 
У НСТДУ заявляють, що головна мета фестивалю-премії «ГРА» — об’єднати всі театри країни і презентувати їх найкращі здобутки Україні та міжнародній спільноті, популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища.