Блокування росіянами Азову обвалило ціни на кукурудзу та соняшник

04.12.2018
Ледь не на третину впала останніми днями ціна на насіння кукурудзи та соняшнику, які цьогоріч порадували українських хліборобів високим урожаєм.
 
Через порушення роботи морських портів і перевантаженість перевалочних пунктів аграріїв, які розраховували отримати виручку в ходi пізніх жнив і вчасно виплатити кредити, оренду чи зарплати, російські пірати загнали в куток на суші, так само, як і українські катери на морі.
 
Кожен день незаконного блокування Азову завдає їм, як і всій економіці України, суттєвих збитків.
 
Проте тридцятиденний воєнний стан не створює для населення ризиків продовольчого характеру: пропозиція продуктів в Україні значно перевищує попит.
 
Мінагрополітики, на яке поклали завдання забезпечити продовольчу рівновагу, констатує профіцит основної групи продуктів харчування.
 
Фахівці не бачать підстав для виникнення нестачі продуктів унаслідок дії воєнного стану в кількох областях України.
 
Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк запевняє, що його відомство регулярно моніторить статистику щодо забезпечення регіонів основними продуктами харчування. Відслідковують, зокрема, в яких регіонах необхідне додаткове постачання, а які перебувають на повному самозабезпеченні.
 
«Оперативні дані свідчать, що пропозиція продуктів значно перевищує попит», — каже Мартинюк. 
 
Баланси попиту і пропозиції за основними продуктами харчування спеціально наведені у широкому діапазоні (листопад 2018 — січень 2019 року), який перевищує максимальну тривалість режиму воєнного стану.
 
Профіцит спостерігається в усіх проаналізованих категоріях (борошна пшеничного, крупи гречаної, свинини, м’яса птиці, яєць курячих, олії соняшникової, цукру, овочів борщового набору).
 
«Продукції більш ніж достатньо за всіма базовими категоріями, і вона доступна в будь-який момент. У разі спекулятивного росту цін у нас є широкий інструментарій для їх гасіння», — коментує дослідження перший заступник міністра.
 
Довідка прес-служби Мінагрополітики:
 
Баланси попиту і пропозиції за основними продуктами харчування на листопад 2018 — січень 2019 рр:
Борошно пшеничне: очікуваний попит на листопад 2018 — січень 2019 р становить 500,5 тис. тонн, пропозиція ресурсу на цей період — 552,7 тис. тонн. Профіцит.
Крупа гречана: очікуваний попит 25,4 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 35,3 тис. тонн. Профіцит.
Свинина: очікуваний попит — 162,5 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 188,4 тис. тонн. Профіцит.
М’ясо птиці: очікуваний попит 232,7 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 565 тис. тонн. Профіцит.
Яйця курячі: очікуваний попит — 2,7 млрд штук, пропозиція ресурсу — 4,3 млрд штук. Профіцит.
Олія соняшникова: очікуваний попит — 137,3 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 973,7 тис. тонн. Профіцит.
Цукор: очікуваний попит — 411,9 тис. тонн, пропозиція ресурсу — 1,46 млн. тонн. Профіцит.
 
Овочі борщового набору (сумарно картопля + буряк + капуста + цибуля + морква): очікуваний попит 2,42 млн. тонн, пропозиція ресурсу — 14,9 млн. тонн. Профіцит. Великий розрив формує, в основному, врожай картоплі, але перевищення зафіксовано і за іншими складовими в категорії. 

ДО РЕЧІ

Логістика аграрних вантажів, зокрема експортних партій у напрямку портів, відбувається у штатному режимі, повідомили учасники Штабу з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві, чергове засідання якого відбулося 27 листопада.
 
У режимі скайп-зв’язку керівництво ПАТ «Укрзалізниці» та «Адміністрації морських портів України» повідомили, що не бачать причин для порушення ритмічності відвантажень, яка була досягнута, зокрема, й завдяки міжвідомчій співпраці в рамках Штабу, а також ризиків для зменшення обсягів перевезень сільськогосподарських вантажів в умовах введення воєнного стану та ситуації в Приазов’ї.
 
За словами в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євгена Кравцова, поточні плани з перевезень з урахуванням режиму ВС, сформовано таким чином, щоб мінімізувати вплив на завдання щодо експорту зернової групи та аграрної продукції.
 
«Укрзалізниця» ставить собі за завдання не змінювати якість та умови перевезень. У разі зміни загальнонаціональної ситуації та прийнятті відповідних рішень найвищими державними органами необхідні заходи оперативно обговорюватимуть на засіданні Штабу з усіма учасниками ринку», — підкреслив він.
 
На 26 листопада Україна з початку 2018/2019 маркетингового року експортувала 17,4 млн. тонн зернових, зернобобових i борошна.