Італійський привіт: рецепт романтичного лимонного пирога і ніжних круасанів

28.11.2018
Італійський привіт: рецепт романтичного лимонного пирога і ніжних круасанів

Смачні круасани.

Із початком снігів починаються справжні романтичні вечори з особливою випічкою. Бо господині, які діляться рецептом таких смаколиків, називають їх романтичними, і це ще більше спонукає опанувати цю справу.
 
 
«Це — проста випічка до чаю, але ж яка ароматна», — каже львів’янка Христина Сеньків про лимонний пиріг, який прижився у її родині. Напевне, все-таки є романтика в хвилюючому запаху цитрин, та й загалом хрусткої смачної випічки... Словом, треба спекти і перевірити!
 
Інгредієнти: 1 пачка масла (чи маргарину), 2 яйця, пакетик розпушувача, 0,5 склянки цукру, борошно — 2,5-3 склянки. Для начинки: великий лимон, склянка цукру.
 
Масло натираємо на терці, всипаємо спочатку 2 склянки борошна і розпушувач, перетираємо руками в крихту.
 
Яйця злегка збити з цукром і влити в крихту, змішати. Потрохи підсипаючи решту борошна, замісіть м’яке тісто, щоб не липло до рук, але добре розкачувалось. 
 
Для начинки лимон вимийте, обдайте окропом, поріжте і виберіть кісточки, тоді зблендеруйте з цукром (разом зі шкіркою).
 
Тісто розділіть на більшу і меншу частини, більшу розкачайте і викладіть у форму з невеликими бортиками. Вилийте начинку.
 
Розкачайте другу частину тіста і обережно покладіть зверху, щільно защипайте краї. Зверху я ще посипала штрейзелем (перетерти в рівних частинах масло, борошно, цукор (можна ванільний).
 
Випікати при 180 градусах близько 30 хвилин. Дайте трохи охолонути і ще теплим поріжте на шматочки, бо холодним цей пиріг дуже кришиться.
 
Авторка ніжних круасанчиків — львів’янка Христина Лесик — каже, що навчилася їх випікати в італійського кондитера. «Тісто гарне в роботі, все просто. Вийшли гарні пухкі, ароматні. Більше мені здобні булочки нагадують».
 
Потрібно: 500 г муки, 25 г дріжджів свіжих, 250 мл молока, 60 г цукру (ще — цукор для присипки), 2 столові ложки олії, 2 яйця, ванілін, масло для прослойки (скільки візьме).
 
Замішуємо тісто (не дуже тверде), накриваємо і ставимо на 1,5-2 години, щоб підросло. Потім ділимо його на 5 частин, формуємо 5 кульок. Масло розтоплюємо у мікрохвильовці або на водяній бані.
 
Беремо першу кульку, розкачуємо не дуже тоненько та змащуємо маслом і посипаємо цукром (за бажанням). Потім розкачуємо наступну кульку, накладаємо на попередню та знову змащуємо маслом.
 
І так повторюємо, поки не закінчаться кульки. Останню не змащуємо! Потім беремо качалку та розкачуємо все, щоб отримати одну велику паляницю. Ділимо на трикутники, кладемо начинку та формуємо наші круасани. 
 
Викладаємо на форму, вистелену пергаментом, та залишаємо ще на 1 годину. Випікаємо при температурі 180 градусів 20 хвилин. А далі ви знаєте: треба ще запашний чай чи какао, і романтичний вечір вдасться. 
 
Смачного!