Варіації на тему: рецепти смачних пісних страв

28.11.2018
Варіації на тему: рецепти смачних пісних страв

Фарширований короп.

Уже починається піст, із 28 листопада. Тому багато господинь трохи коригуватимуть меню.

 

Ми вже не раз пересвідчувалися, що у піст готуємо смачніше і поживніше, бо більше і краще продумуємо страви, натхненніше вмикаємо кулінарну фантазію, та й привід хороший — чисті думки, гарні дії.

 

Свідомо підійшовши до кухонної справи, у піст таким чином можна очистити і душу, і тіло. Риба, бобові, горіхи, овочі і фрукти, олія, насіння — чи не схожий вам цей список із переліком тих продуктів, які радять дієтологи, лікарі, відомі загалу кулінари? Мені — дуже схожий, і це — ще додаткова причина готувати в піст із більшим бажанням. 

Перше

Бурячковий суп-пюре. У прохолодну погоду дуже смакуватиме! Потрібно 3 картоплини, цибулина, морквина, буряк, 2 зубчики часнику.
 
Насамперед моркву і буряк потрібно натерти на крупній тертці, цибулю, часник і картоплю нарізати. Подрібнений часник обсмажити у 2 столових ложках олії, додати цибулю і смажити до зарум’янення. Додати моркву з бурячком, чайну ложку цукру, чайну ложку яблучного оцту (або лимонного соку), перемішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин.
 
У киплячий бульйон (1 л води) покласти картоплю, закип’ятити і варити 5 хвилин. Додати тушковані овочі і варити разом 15 хвилин. 
 
Посолити, поперчити і вимкнути вогонь. Збити в блендері чи комбайні і подавати із зеленню.

Ця риба

Фарширований короп. Його я фарширувала й раніше. Утім нещодавно навчилася правильно витягувати при цьому з нього каркас. Якщо готувати таку страву гостям, це бажано все-таки вміти робити досконало. Ярослав Гуменецький зі Львова розповідає нам, як це зробити практично.
 
«Обрізаємо плавник і гострим ножем по ребрах і по хребту відділяємо м’ясо. Ножицями обрізаємо ближче до хребта і голови, по животу — і витягаємо каркас з кишками. Тільки не проріжте», — застерігає він.
 
Потім рибу маринуємо. З цією метою ріжемо овочі (пе­рець, кабачок, моркву, цибулю, печериці). Все злегка обсмажуємо і розділяємо на дві частини. В першу додаємо трохи тертого імбиру, в другу — по чайній ложці порошку какао, лимонного соку з цедрою і меду. Фаршируємо рибину (дві частини двома начинками), зшиваємо, викладаємо на бритванку, обкладаємо овочами і ставимо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 200 градусів. Не в піст усе це можна присипати потертим сиром.

Намащуємо...

Квасолево-яблучний паштет. Приготуйте обов’язково, це дуже смачно! Квасолю потрібно замочити у холодній воді на ніч, а вранці воду злити і відварити до готовності. Посолити за смаком (квасолю потрібно варити на слабкому вогні, а солимо її наприкінці приготування).
 
Цибулю почистити і дрібно нарізати. У сковорідці розігріти олію, додати цибулю, дрібку солі, лавровий лист і духмяний перець. Смажити цибулю на слабкому вогні до прозорості. Потім додати цукор і ще хвилину протушкувати, постійно помішуючи, поки цибуля не підрум’яниться. Дістати з цибулі горошини перцю і лавровий лист. Яблуко почистити від шкірки і натерти на дрібній терці. Додати до цибулі й обсмажити разом, постійно помішуючи (приблизно 2-3 хвилини), приправити майораном і перцем.
 
У блендер помістити квасолю, додати цибулю з яблуком і змолоти в пюре. Перекласти в банку і залишити повністю охолонути. Господині радять подавати до столу з чорним хлібом та квашеними огірочками. А ще дуже смачно зверху посипати подрібненими горішками та насінням соняшнику.

З любов’ю

Нут з овочами. Легка, але при цьому поживна і корисна страва. На склянку нуту по­трібно: кабачок, баклажан, морквина, цибулина, помідор, 50 мл олії, пучок зелені, часник, сіль і спеції за смаком.
 
Овочі помити, почистити, порізати дрібно і трохи обсмажити на олії. Окремо також на олії злегка обсмажити подрібнений часник і шматочок перцю чилі без зерен. Додати нарізані півкільцями цибулю, подрібнену моркву, обсмажити все разом. Висипати стакан відвареного нуту, перемішати. 
 
Додати паличку кориці, сіль, перець за смаком. Тушкувати 15 хвилин, подавати притрушений зеленню.
 
Будь-яка страва, приготовлена з любов’ю, смачна. Не інгредієнти у страві головне, а те, як їх поєднати і приготувати. Готуйте з гарними думками!