Перша ластівка різдвяної казки: рецепт «штолена» від Оксани Яцків зі Львівщини

21.11.2018
Перша ластівка різдвяної казки: рецепт «штолена» від Оксани Яцків зі Львівщини

Ті, хто готує «Штолен», мають Різдва значно більше. І це дуже добре, бо чим більше душа переживає справжніх свят і див, які приходять із ними, тим вона міцніша, красивіша і піднесеніша. А оскільки «Штолен» треба починати готувати заздалегідь, то це і є налаштовування на свято, його початок. Отож наближаємо свято приготуванням чудового англійського різдвяного кекса, який дуже полюбили й у нас. 
Це дуже ароматна, неймовірно смачна і приваблива для очей святкова випічка, каже Оксана Яцків зі Львіщини. Такий кекс можна зберігати роками. А випікати — заздалегідь.
Сухофрукти мають «пиячити» тиждень до випікання, а краще — ще більше, — продовжує господиня. — Щодня потрібно струшувати, щоб вони не склеїлися між собою і рівномірно «захмеліли».
Отож, за рецептом Оксани Яцків, для різдвяного кекса потрібно: 300 г світлих родзинок, 300 г темних родзинок, 300 г сушеної журавлини, 200 г кураги, 200 г різнокольорових цукатів, 200 г вишні в’яленої, 7 штук в’яленого інжиру.
Виходить усього десь 1600 г різних сухофруктів, крупні потрібно порізати однаково, приблизно як родзинка.
Це все ми заливаємо 150 мл рому, коньяку, бренді — на вибір, добре перемішуємо, щоб кожний шматочок був мокрого масляного кольору. Ставимо на видному місці, щоб не забувати струшувати. «Не рекомендую куштувати, бо то така смакота, що можна так накуштуватись, особливо пильнуйте чоловіків, — жартує господиня. Десь через тиждень, коли сухофрукти гарно набухнуть, ми будемо пекти сам кекс.
Для тіста візьмемо: 350 г вершкового масла, 350 г цукру, бажано коричневого, 6 штук яєць, 75 г мигдальної муки, 3 столові ложки меду, бажано темного гречаного, 2 столові ложки чорної патоки, меласи, 100 г подрібнених горіхів, але не дуже, щоб відчувалися шматочки, цедру одного апельсина, цедру одного лимона, сік з половинки апельсина, сік з половинки лимона. Ще можна додати цукатів трошки цитрусових, якщо є. 350 гпросіяного борошна, по чайній ложці  — кориці, меленого імбиру, мускатного горіха, меленого духмяного перцю, ванільки. 
Масло добре збити в піну, частинами додавати, збиваючи, цукор, затим, продовжуючи збивати, додаємо по одному жовтку. Збити все разом, потім додати мед, меласу, цедру, сік. Муку змішати зі спеціями та мигдалевою мукою і ввести в масляну суміш, розмішати. 
Ні сода, ні розпушувач для цього тіста не додається, наголошує господиня. Потім ввести білки, попередньо збиті в піну, обережно розмішати. Залишити кілька ложок тіста без сухофруктів та горіхів, ним ми змастимо верх кексів, щоб не підгоріли виступаючі сухофрукти. Сухофрукти обтрусити борошном і всипати в тісто, додати горіхи, розмішати все, але не перестарайтесь. Заздалегідь приготувати форми, обмазати маслом, вистелити подвійним пергаментом. На дно вирізати коло з пергаменту, по боках вистелити високу стрічку з пергаменту, яка має бути вищою від форми десь на 10 см щоб наш кекс не підгорав). Тісто розпрямити мокрою долонею, всередині зробити ямку, щоб не виріс з горбом. Форми обмотати фольгою в три шари ззовні. Духовка слід розігріти до 130 градусів.
Печеться такий кекс 3-4 години, він фактично томиться. Коли бачимо, що вже пригнітився, це десь через годину, тоді зверху на виступаючий бортик пергаменту накриваємо фольгу. Перевіряємо шпажкою, вона має бути повністю суха. Готовий кекс вийняти з духовки, нехай постоїть на столі. З форми не виймаємо, — це важливо! Потім наколоти шпажкою і змочити ромом чи коньяком, бренді. Загорнути до середини пергамент — той, що виступав, потім обмотати добре кекс, просто в формі, фольгою і залишити до ранку, накривши рушничком. Повністю охолоджений кекс вийняти з форми, зняти пергамент, замотати в чистий, потім у фольгу, потім покласти в пакет і зав’язати. Отак наш кекс зберігається до Різдва, сім тижнів. Кожної неділі ми розгортаємо його і промазуємо кондитерською щіточкою, змоченою в ромі, чи коньяку, чи бренді. Витримуємо цей шедевр при кімнатній температурі. За день до Різдва можемо обгорнути марципановим тістом, зверху — мастикою.
Отож можна вже налаштовуватися на свято — із замочування сухофруктів, з гарних думок і сподівань. Приємного відчуття свята!