Українських учителів навчатимуть протидіяти булінгу в школах

20.11.2018
Булінг (від англійського bullying — цькування, залякування) — агресивна поведінка однієї особи  (або кількох) щодо іншої з метою приниження.
 
Найвразливiшими об’єктами цькування є сором’язливі та закриті для спілкування діти. Мотивацією для булінгу стає заздрість, помста, самоствердження, прагнення відновити справедливість. 
 
На жаль, останнім часом українські школярі все частіше стають жертвами психологічного тиску. Майже в кожному навчальному закладі ви знайдете по дві-три жертви агресивної поведінки ровесників.
 
«Ознаками того, що над дитиною знущаються, є її нестабільний психологічний стан. Дитина може стати замкненою, роздратованою. Виявити це можуть допомогти спеціальні тести, відверта розмова з батьками, вчителями та психологом. Булінг небезпечний для дитини тим, що вона може втратити довіру до людей, їй буде важко в комунікації і в рекомендації себе. Якщо дитину в дитинстві ображають, то вона невпевнена у своїх силах у подальшому, часто це стає травмою на все життя. Для того, щоб подолати цю проблему, потрібно на ранній стадії звернутися до кваліфікованих спеціалістів. Батьки повинні приділяти своїм дітям більше уваги, спілкуватися з ними, намагатися зрозуміти їхні проблеми», — рекомендує психолог Поліна Алексєєва.
 
Саме тому МОН разом із Prometheus (громадський проект відкритих інтернет-занять) хочуть запустити онлайн-курс, щоб допомогти вчителям ефективно протидіяти цькуванню учнів у школі.
 
Як зазначає прес-центр МОН, курс планують запустити вже на початку 2019-го. До його розробки було залучено спеціально створену робочу групу при Міносвіти, яка наразі займається пошуком i розробкою необхідного матеріалу. За кілька місяців курс уже буде представлено громадськості.
 
За даними дослідження UNICEF Ukraine за 2017 рік, із проблемою булінгу в Україні стикалися 67% опитаних підлітків віком від 11 до 17 років, а 40% постраждалих від цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися по допомогу. 25% говорили про це не з дорослими. З тих, хто мовчить, 40% соромляться про це говорити, а 22% вважають, що це нормальне явище.
 
Нагадаємо, Україна посідає четверте місце у світі за рівнем агресії серед підлітків і дітей, пропускаючи перед собою лише Росію, Албанію та Білорусь.