І голубці, і салати: рецепти страв із капусти від Марини Береш-Суржок зі Сміли

31.10.2018
І голубці, і салати: рецепти страв із капусти від Марини Береш-Суржок зі Сміли

Марина Береша-Суржок.

«Я зараз — повністю капустяна душа. Це неймовірна «голова» здоров’я!» — каже Марина Береша-Суржок, відома у місті Сміла на Черкащині організаторка жіночого клубу за найрізноманітнішими інтересами, дитяча письменниця і просто людина, яка знає, як у буднях шукати свято. Розмови на теми здоров’я, яке значною мірою — у наших руках, а що найцікавіше для нас, майстер-класи з приготування різноманітних смаколиків — це далеко не всі теми, які зацікавлюють друзів Марини. 
Для читачів «Смачного життя» Марина Береша-Суржок ділиться секретами приготування страв з капусти, наголошуючи на тому, що ми мало уваги приділяємо цій зеленій «голові» здоров’я, і заохочує надолужити це. Впевнена, що всі, хто гарно готує капусту, будуть і нагодовані, і задоволені! 

Салат «Джерело здоров’я»

Для приготування нам знадобиться: капуста білокачанна, редис дайкон, свіжий огірок, морква, цибуля ріпчаста фіолетова (можна білу). Всі інгредієнти можна взяти в рівних пропорціях, окрім цибулі, сіль за смаком, сметана — 25% жирності (краще домашня).
Приготування: моркву, огірок, редис дайкон натерти на тертці для моркви по-корейськи, капусту нашаткувати тонкою соломкою, цибулю порізати тонко півкільцями, посолити за смаком, додати сметану і ретельно перемішати. Корисний і смачний салатик готовий! Раджу приготувати, додає Марина.

Квашена, супершвидка!

Для такої  нам знадобиться: приблизно 2 кг капусти, 2 середні морквини, сіль, цукор, оцет 70%. 
Приготування: капусту нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці, добре перемішати, щільно вкласти в трилітрову банку і залити киплячим маринадом. Маринад: 1 л води, столова ложка солі з гіркою, 3 столові ложки цукру з гіркою, столова ложка оцту 70%. Одної літри маринаду досить, щоб залити 3-літрову банку з капустою. Капуста готується дуже швидко і вдається дуже смачною. Якщо зробити її ввечері, на ранок вона готова. А ще Марина ділиться «капустяним секретом»: капусту треба квасити тільки на зростаючий місяць.

«Ким-чи»-капуста

Інтригує вже сама назва. Щоб приготувати цю страву, Марина радить спочатку заквасити шматочками або смужками капусту, нарізану шириною 2,5 см. Коли квасимо капусту як зазвичай, завжди можна скласти і таку банку зі шматочками капусти, а потім у будь-який момент, як тільки нам захочеться, можемо приготувати капусту «ким-чи» безпосередньо до столу або до певної страви. 
Розсіл для квашеної капусти шматочками: на 1 літр води — 2 столові ложки солі з невеликою гіркою, столова ложка цукру. Розсіл закип’ятити та остудити. Капусту нарізати смужками або шматочками — кому як подобається, залити охолодженим розсолом і залишити в теплі на 3-4 дні. Затим закрити поліетиленовими кришками і винести в холод. Заготовочка для «ким-чи» готова.
Коли захочеться, дістаємо в глибоку салатницю капусту. Окремо готуємо приправу для капусти «ким-чи». Нам знадобиться: 1-2 великі болгарські перчини, стручок пекучого перцю (насіння можна видалити, а можна і залишити), велика морквина, 3 великих зубки часнику. 
 
Перець нарізати кубиком, часник пластинами, додати гіркий перець, помістити в ємність, наприклад у літрову банку, і перемолоти вільно блендером до маси дрібними крупинками, майже однорідної. Затим моркву очистити, помити, натерти на тертці для корейської моркви, з’єднати з масою з перців, додати сіль за смаком, чайну ложку 9-відсоткового оцту, перемішати ретельно, і приправа для капусти «ким-чи» готова. 
 
Змішуємо приправу з капустою квашеною шматочками і чудова закусочка «чим-чи» готова. Приготуйте і ви, раджу! Байдужими не залишитеся. Дуже смачно, а головне, — швидко, особливо коли маєте в запасі капусту, квашену шматочками. Це дуже смачне капустяне диво.

Капуста з цілими помідорами

У кожен помідорчик вкладаємо по зубчику часнику. Викладаємо шарами: шар капусти, шар помідорів, і так — до горлечка банки. Верхній шар має бути з капусти. Заливаємо охолодженим розсолом: на 1 літр води — 2 столові ложки солі, 2 столові ложки цукру. Залишаємо на 3-4 дні, затим капусту переносимо в холодильник або в підвал.

Овочеві голубці «Три секунди — і нема!»

Ви їли колись голубці за три секунди? Ці з’їсте, не сумнівайтеся! Дуже смачно і йдуть «на ура!» — переконує Марина. Начинка: морква, перець болгарський, зелень, часник. Можна додати моркви трохи потім в олію, а можна і сиру. Згорнути голубці, дуже щільно вкласти в банки і залити маринадом. На 1 л води треба 2 столові ложки без гірки солі, 1,5 столової ложки цукру і десертна ложка 70-відсоткової оцтової есенції. На 4-ту добу все готово.
А ще кожен цієї осені має придумати власний рецепт із капусти. Не сумнівайтеся, все буде смачно! Сміливо експериментуйте! Капуста це любить!