Баба Пріся й інші: Херсонський театр імені Миколи Куліша дає у Києві три вистави

30.10.2018
Баба Пріся й інші: Херсонський театр імені Миколи Куліша дає у Києві три вистави

Трагіфарс «Ображені. Росія». (Фото Дена МАКСИМОВА.)

«Тільки сучасна драматургія» — під таким гаслом Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша презентує гастрольні вистави у Києві 30–31 жовтня.
 
На двох сценах Національного драматичного театру імені Івана Франка представлять три постановки за п’єсами Наталі Блок, Павла Ар’є та Андрія Курейчика.
 
Уже у вівторок увечері столичним глядачам представлять за жанром «нескінченну комедію», як визначили постановники, — виставу «Кайдаш & Sons». Глядачі матимуть змогу бачити на сцені сімейне життя у стилі «140 років потому».
 
Ідея поставити сучасну «Кайдашеву сім’ю» виникла у головного режисера Херсонського театру Сергія Павлюка два роки тому. Спочатку він працював над власною сценічною версією, в якій дії відбувалися в Олешках рідної області.
 
Втім, активна фаза підготовки спектаклю розпочалася, коли цьогоріч весною до роботи долучилася херсонська драматургиня Наталя Блок, яка перенесла місце дії на чорноморське узбережжя — у курортний Залізний Порт. Прем’єра п’єси за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького у Херсоні тільки відбулася — 19 жовтня.
 
У виставі показують сучасну українську родину, яка намагається заробляти невеличким бізнесом: Кайдаш має майстерню з ремонту машин, Кайдашиха — пече пиріжки для туристів.
 
І от — з’являються дві невістки... Чи зможе Кайдашиха усвідомити, що її сини виросли? Чи зуміє Кайдаш поділити бізнес? Чи закопають вони калюжу, яка так дратує кожне покоління? На ці та інші питання відповість вистава, яка віддалено нагадує всім відому історію Івана Нечуя-Левицького. До речі, серед дійових осіб є і Совість.
 
В останній день жовтня одночасно на камерній і головній сценах Театру імені Франка йтимуть уже випробувані часом і фестивалями аншлагові постановки Херсонського театру імені Миколи Куліша.
 
Комедійна трагедія «Баба Пріся, або На початку і наприкінці часів» — режисерська робота від автора однойменної п’єси Павла Ар’є, прем’єра якої відбулася у березні 2017-го. Цьогоріч виставу з успіхом показали у Португалії (місто Брага).
 
У вересні на Фестивалі театрів «Молоко» в Одесі «Баба Пріся...» посіла перше місце, а виконавиця головної ролі народна артистка України Олена Галл-Савальська отримала номінацію «Краща актриса». 
 
Про дивну сім’ю, яка мешкає в 30-кілометровій Чорнобильській зоні відчуження неподалік від річки Прип’ять: бабу Прісю, її дочку Славку та онука Вовчика, нагадаємо, розповідають художній фільм «Брама» і постановка «Сталкери» київських «Золотих воріт» і Молодого театру (в обох проектах у головній ролі Ірма Вітовська-Ванца). Вистава херсонців — без містики.
 
Сцену заповнює реалістичність відточеного проживання наслідків трагедії, коли обставини перетворили сім’ю на людей, яких ніхто не може захистити: дільничничий намагається виселити, а «мисливці»-мажори для розваги відстрілюють не лише звірину... Баба Пріся у виконанні Олени Галл-Савальської — берегиня, хоча захисникам інколи доводиться вбивати...
 
Трагіфарс «Ображені. Росія», який має позначку 18+, показуватимуть на Камерній сцені імені Сергія Данченка франківчан. Це перша і поки що єдина в Україні постановка вистави за одноіменною п’єсою Андрія Курейчика. Прем’єра відбулася у травні цього року, під час ХХ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». У вересні вистава взяла участь у фестивалі «Коломийські представлення».
 
Режисер Сергій Павлюк виставою натякає на внутрішню сліпоту людей і тотальну втрату цінностей. А загалом це 7 монологів, кожен з яких — крик душі і бажання вижити за будь-яку ціну в країні «повної демократії».
 
Доля кожного з персонажів закінчується однаково трагічно, і продовжують лунати фальшиві гасла. Зі сцени. Для того щоб глядачі усвідомили, що треба вчитися чути один одного і діяти не за сценарієм політиканів.