«Миколаївгаз» вибиває борги: через одного боржника газ вимкнули усьому під’їзду

24.10.2018
У вельми оригінальний спосіб вирішили боротися з боржниками керівники підприємства «Миколаївгаз»: відтепер у багатоквартирних будинках, у разі заборгованості одного з мешканців, відключають не лише квартиру боржника, а й увесь стояк! Так нещодавно вчинили у третьому під’їзд багатоповерхівки за адресою: Лазурна, 18 Заводського району міста. Люди в паніці кинулися скуповувати на ринку мультиварки, кип’ятильники та електроплитки, проте платити за накручені кіловати доводиться набагато більше, ніж за газ. 
 
Мешканці будинку впевнені, що їх просто змушують піти на самосуд iз боржницею: спіймати цю жінку, змусити відкрити квартиру та будь-що сплатити борги. А ось, на думку правозахисників, люди, які постраждали через протизаконні дії, мають право подати на знахабнілих комунальників позовну заяву в суд.
 
Представники «Миколаївгазу» спочатку заявляли, що на верхньому поверсі 9-поверхового будинку живе злісна неплатник, яка заборгувала їм понад 40 тисяч гривень за газ. Відключити її в автономному порядку не вийшло, тому й вдалися до крайнощів.
 
Про те, що споживачка роками не платить за газ i нікого не пускає до своєї квартири, розповіла чиновниця Ольга Мілевська, а от сусіди стверджують, що самотня 40-річна жінка опинилася у фінансовій скруті через хворобу. Найближча знайома боржниці Марія Мелехова підтвердила, що всі гроші сусідки пішли на покриття кредиту, який тій довелося взяти, щоб оплатити величезний рахунок медиків за виконану хірургічну операцію. Тепер за газ заплатити просто нічим.
 
У Миколаївській міськраді поінформовані про надзвичайну ситуацію, але поки що відмовчуються. Хоча як тільки керівництво підприємства «Миколаївгаз» дізналося про галас, що здійняли навколо масових відключень, миттєво вигадали іншу причину: нібито в будинку виявили витік газу, а стояк перекрили через проведення ремонтних робіт. 
 
«Представники «Миколаївгазу» свідомо тиснуть на психіку мешканців, змушуючи їх влаштовувати самосуд над боржниками, — пояснює юрист Марія Сорока. — Ні про який витік газу в даному випадку не йдеться, бо людей ніхто не попереджав про це, та й проведення ремонтних робіт не може тривати більш ніж три дні. Якщо їм не сподобалося те, що споживач не пускає їх до своєї квартири, то вони мали повне право викликати на місце події поліцію та вiдчинити квартиру в присутностi понятих, але не відключати сумлінних споживачів у масовому порядку».
 
Тим часом мешканці багатоповерхівок написали колективну заяву до поліції, а копію цього документа планують надіслати до Антимонопольного комітету. На думку людей, подібне беззаконня повинно бути покарано великими штрафами.