Що приготувати із сезонних овочів: здорові та корисні осінні страви

24.10.2018
Що приготувати із сезонних овочів: здорові та корисні осінні страви

Наталя Тарапата.

Осінь — на диво багатофункціональна: і натхненням на творчість слугує для митців, і відновлює сили після літньої біганини, і спонукає до вигадування нових смаколиків, бо ж народило всього на городах і ланах. Словом, гріх такою можливістю не скористатися. 
 
Ведуча проектів і програм зі здорового харчування у Луцьку Наталя Тарапата — нутриціолог, людина, яка на власному прикладі показує дива здорового харчування, не стомлюється переконувати, що найсмачніші страви вдаються тільки зі здорових продуктів: овочів і фруктів, риби, сиру, яєць, насіння, олії тощо. Те, що, власне, ми знаємо. Але Наталя наголошує саме на особливому смаку цих страв, якщо їх вміло приготувати, і постійно розробляє власні рецепти. «Що приховує їжа» — конференція, співорганізатором якою була Наталя Тарапата, довела, що правильне, різноманітне харчування — це мистецтво, яке чимдалі завойовує все більше прихильників.

 

Імунітет. Супи. Любов до себе і ближнього свого

 
Між цими поняттями насправді існує дуже щільний зв’язок. Наталя Тарапата каже, що осінь вимагає ретельного ставлення до раціону, аби укріпити свій імунітет, і радить потішити себе і рідних восени крем-супами і смузі, не забувши щедро додати туди зелень, горіхи та насіння.
 
Ось її ідеї, які, впевнена нутриціолог, підхоплять господині, і на свій смак втілять у гарячі ароматні корисні страви, які милуватимуть очі, насичуватимуть і зміцнюватимуть імунітет. 
Гарбузовий крем-суп. Він знижує ризик діабету, зменшує рівень поганого холестерину, укріплює шкіру і волосся, покращує якість сну, укріплює нервову і серцево-судинну системи.
Смузі із зелені — ефективна анті-ейдж дія (простими словами — уповільнює процеси, які ведуть до старіння тіла).
 
Крем-суп із броколі — профілактика атеросклерозу, покращення роботи серця, запобігання процесам окислення в організмі, покращення роботи ШКТ. Броколі містить кілька речовин, які запобігають утворенню ракових клітин.
 
Суп із томатів — гаспачо — містить у великій кількості лікопін — речовину, яка є потужним антиоксидантом, чинить дію омолодження шкіри, синтезу колагену та захисту від ультрафіалету. 
Поки господині придумуватимуть свої пропорції й інгредієнти для супів, Наталя Тарапата радить приготувати розроблений нею рецепт гарбузового крем-супу з броколі. Знаю, що вона розповіла би про користь усіх без винятку його інгредієнтів, як вона і робить перед слухачами та глядачами, зате я можу довго і натхненно говорити про його смак. Бо спробувала — вийшов, ніби в ресторані. 
Отож, щоб приготувати гарбузовий крем-суп із броколі, томатом, мигдалевою стружкою та насінням гарбуза і чіа   за рецептом Наталі Тарапати, потрібно: гарбуз відварений 200 г, броколі 30 г, томат 30 г, мигдалева стружка 10 г, насіння гарбуза та чіа по 10 г, масло 83% 10 г. 
 
Кого цікавить, оцініть харчову та енергетичну цінність страви, яку треба приготувати: білків — 5,8, жирів — 17,4, вуглеводів — 18. ккал: 241,7.
 
Не забувайте додавати у страви з гарбузом корицю. Вона робить смак неймовірно вишуканим, — підкидає корисний лайфхак Наталя. Читайте далі, бо це цікаво. Насіння ж гарбуза підсилює не лише смак, а й цінність складу. Наявність багатого вітамінно-мінерального ряду в гарбузовому насінні: сприяє регенерації клітин печінки, регулює роботу м’язів, регулює баланс рідини в організмі, підтримує імунну систему, сприяє укріпленню чоловічого здоров’я.

 

Заміксований гарбуз

 
Пам’ятаєте приказку про хліб: «Ріжуть мене, в’яжуть мене, б’ють нещадно — пройду вогонь і воду; і кінець мій — ніж і зуби»? Щось подібне можна придумати і про гарбуз, бо з нього також можна багато всього наготувати в різні способи: і різати, і терти, і товкти, і фарширувати, і навіть міксувати, як радить Наталя. 
 
Насправді це розкішне «видиво», що на фото нутриціолога — запечений мікс із гарбуза, цукіні, моркви, томатів, болгарського перцю, доповнений авокадо, руколою, подрібненим шпинатом на гарбузовий насінням. Пропорції краще брати на свій смак, як і спеції, головне в цій справі — натхнення творити новий смак.
 
Термообробка томатів підвищує якість засвоєння та збільшує корисні властивості лікопіну, а значить підсилює: антиоксидантну дію, уповільнення окислювальних процесів у організмі, покращення структури шкіри, покращення роботи внутрішніх органів. Уже навіть за це треба любити цей перистий «банячок» з гарбуза, начинений помідорами та іншими дарами городів, присмачений улюбленими спеціями, скроплений олією, присипаний насінням, ароматний і соковитий. А ще — це все просто красиво, — додає Наталя Тарапата. 

 

Морквяно-гарбузовий брауні з медом

 
Приготуйте разом з дітьми цей чудовий пиріг, — продовжує гарбузову тему ведуча смачних і здорових новин.
 
«Вперше поклала у випічку мед. По-перше, уникаю його, бо то є той самий цукор. По-друге , не любила сам смак. А тут закортілося чогось медового», — розповідає таку передісторію створення нового чудового смаколика Наталя і знову ділиться його рецептом.
 
Отже, насамперед потрібно зблендерити в пюре наступні інгредієнти: відварений гарбуз — 1 кг, 150 г подрібнених фініків, 4 столові ложки меду, яйце, півтори склянки цільнозернового борошна, трохи солі і соди, 2 столові ложки какао. Потім порізати дрібними кубиками моркву і додати у пюре.
 
Залити суміш у форму. Випікати 35 хвилин при температурі 180 градусів.
 
Наталя Тарапата радить кожній господині долучатися до розробки власного здорового меню, обов’язково різнокольорового, з яскравою візуальною естетикою. «Люблю це, адже так і має бути — все, що ми споживаємо, має виглядати красиво, і чинити не менш красиву дію на наші органи і клітини», — каже вона і бажає смачної та здорової осені!