На Одещині зафіксували другий випадок зараження сибіркою

17.10.2018
Село Миколаївка-Новоросійська на Одещині закрили на карантин через зараження худоби сибірською виразкою. Хвору корову виявили в тому ж Саратському районі, де раніше вже зафіксували спалах інфекції. Місцевий житель помітив ознаки недуги у своєї тварини та негайно звернувся до фахівців.
 
Експерти, які прибули на місце, підтвердили факт зараження «сибіркою». Зараження хворобою жителів села не виявлено. Населений пункт закрили на карантин до 28 жовтня. У Саратському районі Одеської області раніше госпіталізували п’ятьох осіб з діагнозом «сибірська виразка».
 
За попередніми даними, джерелом захворювання стала домашня корова, тушу якої вони обробляли в селі Миняйлівка. Ці люди госпіталізовані, знаходяться під наглядом лікарів, їхньо­му життю нічого не загрожує.
 
Улітку епіцентром подібної інфекції стало село Миропілля Краснопільського району Сумської області. Там хворобу виявили в овець, трупи яких знайшли поблизу місцевої школи. Випадків захворювання людей у селі чи районі не зафіксували.
 
Сибірська виразка — гостре зоонозне інфекційне захворювання, притаманне тваринам, проте здатне вражати і людей. У них вона перебігає з ураженням шкіри, утворенням специфічного карбункулу, підвищенням температури та загальною інтоксикацією організму. Спори інфекції можуть зберігатися у землі до ста років.
 
Тваринам передаються через траву, якою ті харчуються. Серед людей до «зони ризику» потрапляють особи, які працюють із м’ясом, тваринами чи в лабораторіях. На перших стадіях захворювання можна вилікувати антибіотиками.