Генштаб України стягує війська до акваторії Азовського моря

14.09.2018
Ситуація у районі проведення Операції Об’єднаних сил 12 вересня залишалася напруженою, проте контрольованою.
 
Російські окупанти 38 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. Тричі — із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими домовленостями.
 
Противник вів прицільний вогонь із мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил у районах населених пунктів Станиця Луганська, Кримське, Новотошківське, Золоте, Світлодарськ, Новолуганське, Красногорівка, Березове, Новотроїцьке, Старогнатівка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине. Із мінометів 82-го калібру ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил у районі населених пунктів Світлодарськ, Чермалик i Лебединське.
 
По позиціях оборонців Кримського, Новотошківського та Лебединського окупанти відкривали вогонь з озброєння бойової машини піхоти.
 
У ході бойових дій двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. За даними розвідки, в середу одного окупанта знищено, п’ятьох поранено.
 
Станом на ранок 13 вересня ворог із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї сім разів обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу Березового, Старогнатівки, Гнутового, Водяного та Широкиного. Втрат серед наших захисників немає.
 
Тим часом у відповідь на провокативні дії та агресію РФ в акваторії Азовського моря український Генштаб зайнявся посиленням угруповання ЗСУ на азовському напрямку, включаючи Сухопутні війська.
 
«З цією метою проводимо здійснення заходів щодо забезпечення повного контролю ситуації в регіоні, підтримки дій корабельного угруповання, гарантування надійної оборони морського узбережжя», — зазначив командувач Сухопутними військами ЗСУ України генерал-полковник Сергій Попко.
 
Він наголосив, що буде організовано регулярну присутність і контроль району силами загальновійськових бригад і бригад територіальної оборони, підрозділів ракетних військ і артилерії, підрозділів військової авіації.
 
Наразі Збройні сили України почали на машинах перекидати малі броньовані артилерійські катери в акваторію Азовського моря в ході виконання постанов РНБО. 
 
До кінця року планується створення повноцінної військово-морської бази ВМС ЗСУ. У майбутньому, до того ж, заплановано створення катерного дивізіону з подальшим розгортанням сил і засобів.
 
Нагадаємо, що за наказом Путіна в Азовське море вже стягнуто значну армаду ВМФ Росії. Українська сторона запропонувала Євросоюзу замінити статус моря на «міжнародну територію», що дасть можливість доступу іноземним військовим суднам до акваторії Азовського моря.