Колекція Національного музею історії України поповнилася нагородою останнього головнокомандувача УПА

22.08.2018
Колекція Національного музею історії України поповнилася нагородою останнього головнокомандувача УПА

Золоті хрести виготовлено за ескізами славетного повстанського митця Ніла Хасевича. (Фото надане НМІУ.)

«Золотий хрест бойової заслуги» начальника штабу УПА-Південь Василя Процюка («Кропиви») та «Золотий хрест заслуги» командувача УПА-Південь Василя Кука передали днями до фондів Національного музею історії України. Родинні реліквії музейним хранителям вручили нащадки командирів УПА — Микола Процюк iз донькою Іриною Жіраде та Юрій Кук. 
 
 
Спочатку нагороди надали для виставки «Борці за Українську Державу», присвяченої історії УПА. А згодом родини Процюків і Куків вирішили, що відзнаки мають стати постійними експонатами НМІУ. До речі, золоті хрести виготовлені за ескізами славетного повстанського митця Ніла Хасевича. 
 
Василь Процюк був відзначений нагородами двічі — у 1945-му та 1952-му роках. Причому два рази посмертно, адже ще 1944 року загинув у бою з підрозділом НКДБ. 
 
Під час урочистої церемонії передачі нагород син Василя Процюка, пан Микола, зізнався, що правду про батька в його родині приховували, а всі фотокартки і документи були знищені.
 
«Про нагороди батька я дізнався не так давно. Один iз бойових хрестів я передаю до музею. А інший — наймолодшому онукові Павлу, який хоч і мешкає у Франції, проте знає про прадіда і ще принесе багато добра для України», — сказав Микола Процюк. 
 
Приємною несподіванкою для всієї його родини став портрет Василя Процюка «Кропиви», подарований директоркою НМІУ Тетяною Сосновською. Його намалювали за єдиною збереженою фотографією повстанського командира. 
 
Ірина Жіраде, онука Василя Процюка, висловила надію, що нагороди в експозиції провідної музейної установи бачитимуть наступні покоління. А це тільки зміцнить зв’язки нащадків родини Процюків з Україною. 
 
Колекція НМІУ поповнилася також нагородою останнього головнокомандувача УПА Василя Кука. Його син Юрій Кук передав до музею Золотий хрест бойової заслуги, яким був нагороджений батько. До речі, це вже не перший факт співпраці музею з родиною командира.
 
Місяць тому племінниця Василя Кука, Ольга Филимонівна, передала до фондів НМІУ ще одну автентичну річ, яка належала «Лемішу», — вишитий матір’ю рушник, який командир завжди носив при собі як оберіг. Перед виходом з ув’язнення 1960 року Василь Кук попросив, щоб йому повернули лише цей рушник. 
 
Нагороди командирів УПА, рідкісні фотокартки бійців, листи, щоденники, бідон iз повстанським архівом — все це можна оглянути на виставці в Національному музеї історії України. Триватиме вона до середини жовтня.