Запіканка з багатьма невідомими

22.08.2018
Запіканка з багатьма невідомими

Кабачкова запіканка Наталі Тарапати.

Ловіть перевірений багатьма кулінарними майстринями лайфхак: якщо поспішаєте, а дуже треба приготувати щось особливе, якщо хочете когось здивувати кулінарною креативністю чи якщо прагнете бути в тренді здорового і корисного харчування, яке додає сили й оновлює організм, — печіть запіканки! По-перше, запечені страви — це корисно, по-друге, на столі вони мають привабливий і ошатний вигляд, по-трете, в них ви можете проявити свою «смачну творчість» на повну, бо інгредієнти і спеції можна підбирати на власний смак, розсуд і навіть настрій. 
Наталя Тарапата серйозно працює в напрямі екології харчування, веде відповідні програми на «Новій Волині», а головне — власним прикладом показує, як можна смачно і корисно моделювати себе — здоров’я, фігуру і настрій, бо смачна їжа має безпосередній зв’язок і з настроєм. «Не передозуйте мед до яблучок!» — із такою турботою і вже з певними виробленими професійними звичками коригувати харчування здорової нації вітається вона до мене у день Спаса. Я планувала запитати про інше, але згадки про мій улюблений мед перебивають плани, тому відразу запитую у фахівця зі здорового харчування, скільки його можна і як бути з чаєм-кавою, що з ними можна дозволити без ризику зайвих кілограмів. Меду, каже Наталя, чайна ложка — це здоров’я і краса! «При збалансованому раціоні солодкого хочеться менше, — продовжує вона, — а регулярний біг, окрім інших плюсів для організму, зменшує потяг до солодкого на гормональному рівні». 
А поки сезон овочів у розпалі, Наталя радить також запіканки. І ділиться рецептом кабачкової запіканки з броколі під сиром брі та грецьким горіхом. От чим можна здивувати навіть найвибагливіших гостей!
Потрібно: середній кабачок, 4 яйця, 100 г кефіру, 2 помідори, 150 г броколі, 15 г оливкової олії, 50 г кисломолочного сиру (творогу), 30 г сиру брі, 30 г грецького горіха подрібненого, 30 г петрушки, 50 г цільнозернового борошна, сіль.
Кабачок натерти крупно, додати дольки помідорів, 2 яйця, 50 г кефіру, сир, рублену броколі (пам’ятаймо, що у броколі їстівні і листя, і стебло, їх також можна додати, подрібнивши). Влити оливкову олію. Додати борошно. Перемішати. Солити без фанатизму, страва має вийти з ніжним кислуватим смаком через кислі нотки майже всіх інгредієнтів. Це є смак, приємний у літню спеку. Вилити у форму. Залити зверху міксом з решти кефіру та яєць. Запікати 30 хвилин при 160 градусах. Ще гарячий готовий виріб посипати шматочками сиру брі, який розтане соусоподібним топінгом і додасть вишуканого смаку. Зверху додати подрібнений волоський горіх, зелень та подрібнені суцвіття броколі.
Нутриціолог Наталя Тарапата підрахувала й енергетичну цінність запіканки. На 100 г готового продукту: білків 6, жирів 8, вуглеводів 5, ккал 110.
У складі даного виробу інгредієнти, які допомагають організму переносити спеку та підвищують захисні властивості проти дії УФ. Це капуста, термооброблені томати (вміст каротиноїду лікопіну, а це — потужний антиоксидант — збільшується в рази при термообробці томату) , горіхи та зелень.
Готуйте смачно і корисно! Будьте здорові!