У неділю православні українці відзначатимуть Яблучний Спас

17.08.2018
У неділю православні українці відзначатимуть Яблучний Спас

Яблука доспіли, яблука червоні...

У неділю, 19 серпня, православні українці відзначають Другий Спас — Яблучний.
 
 
Вважається, що Спас — це скорочене слово від Спаситель, під яким ми розуміємо Ісуса Христа.
 
 
За церковними переказами, колись у цей день узяв Ісус Христос Петра, Якова та Івана й повів їх на високу гору.
 
Там, просто на очах своїх здивованих учнів, Ісус преобразився — обличчя його засяяло, а одяг став світлим, аж білим.
 
З’явилися старозавітні пророки — Мойсей та Ілля — й розмовляли з Господом про його майбутні страждання й смерть на Голгофі.
 
А з хмари раптом почувся голос: «Це — Син мій улюблений. Його слухайтеся». Ось чому цей день у церковному календарі називають Преображення Господнє. 
 
У народі це свято асоціюють із приходом осені та збиранням урожаю. Прийшов Спас — пішло літо від нас, казали наші мудрі предки.
 
У церквах у цей день освячували дари садів і городів — фрукти та овочі. Тож до святкових кошиків, які несли в храми, клали яблука, груші, сливи, мед, колосся та навіть городину.
 
Обрядовими стравами цього дня є яблука в усіх видах — з медом, запечені, пироги та млинці з яблучною начинкою, компот і варення (адже триває ще Успенський піст). За повір’ям, на Яблучний Спас передбачають, якою буде осінь і зима, а також урожай.
 
Сухий день обіцяє суху осінь, дощі — ознака мокрої осені. Також кажуть, який день на Спаса — така погода й на Покрову, 14 жовтня. 
 
Нагадаємо, наступний, третій, Спас відзначатимемо 29 серпня. Його ще називають Горіховим або Хлібним Спасом, адже в багатьох регіонах поширені обряди, пов’язані з останнім хлібним снопом. Тому найголовніша страва на столі — це хліб, випечений з борошна нового врожаю. 
 
Та головна в ці святкові дні — щира молитва. Отож спаси і сохрани, Спасе, Україну та кожного з нас!