Сергій Жадан допомагає випускникам iз прифронтового Золотого побачити Україну

17.08.2018
Харків, Львів і Чернівці — про ці три міста вже мають особисті уявлення п’ятнадцять випускників гімназії прифронтового містечка Золоте Луганської області, які вирушили у 12-денну подорож Україною завдяки доброчинцям.
 
«Мандрівники зі сходу» ще побачать Одесу і Запоріжжя. Екскурсії в музеї, на великі підприємства та історичні комплекси, а головне — зустрічі з цікавими людьми та проектами,— все це допоможе юнакам і юнкам зрозуміти, в якій країні вони живуть, зруйнувати стереотипи та свідомо обрати власне майбутнє: чим займатися, де жити, за що варто боротися, переконані учасники цього незвичайного туру.
 
Ще минулоріч підлітки з прифронтової зони написали листа святому Миколаюз бажанням побачити... Україну. 
 
А потім її почали втілювати Благодійний фонд Сергія Жадана і «Олені святого Миколая» (відокремлений підрозділ у Харкові ГО «Всеукраїнське об’єднання «Українські рубежі»).
 
Фондували проект «Мандрівники зі сходу» на платформі Спільнокошт «Велика ідея» майже двісті доброчинців. На подорож вдалося зібрати 122 тисячі гривень, третину потрібної суми — вже за перші три дні.
 
«У нас у класі була мрія: побачити Україну, і ми написали листа «Оленям святого Миколая», — розповідає Влада Кордюкова. — Раніше я була лише в Харкові. Я з Золотого, цьогоріч вступила на митну справу в Харківський національний економічний університет».
 
«Я не виїздила практично нікуди за межі своєї області, — ділиться Настя Новоселова. — У нашому містечку, чесно кажучи, немає куди піти. Люди бояться виходити хоч кудись. У нас розваги — тільки на свята, і то в школі. Хочеться побачити гори, недаремно ж письменники так часто туди їздили і жили тією атмосферою. «Тіні забутих предків» Коцюбинський там написав».
 
Письменник Сергій Жадан показав культові місця Харкова, пов’язані з літературою 20-30 х років минулого століття.
 
Шкільні знання про харківське Червоне Відродження візуалізувалися для юних мандрівників із прифронтової зони: вони побачили будинок «Слово», пройшлися знаменитою Сумською вулицею. 
 
«Ми запрошуємо дітей із прифронтової зони до Львова на три дні і бачимо, скільки нового для себе вони відкривають, як самі розкриваються. Це об’єднує країну, руйнує ізольованість регіонів, — каже керівник партнера проекту студентської організації Українського католицького університету (УКУ) «Україна — єдина» зі Львова Юрій Мурин. 
 
Незвичайну мандрівку знімає медіапроект «Накипіло» (оператор Кирил Гончар). Враження юних мандрівників із Золотого, їхнiй досвід пізнання своєї країни та роздуми про те, яку Україну вони хочуть будувати, стануть основою документального фільму.