Окупанти «нафарширували» передову важким озброєнням

08.08.2018
Упродовж доби 6 серпня ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишалася хоч і цілком контрольованою, але напруженою: противник 30 разів відкривав вогонь по позиціях наших військ, у тому числі чотири рази — з важкого озброєння. 
 
Російські окупанти вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї, а на окремих напрямках — з озброєння БМП.
 
Обстріли здійснювали по захисниках Кримського, Луганського, Новолуганського, Південного, Новгородського, Мар’їнки, Авдіївки, Красногорівки, Чермалика, Гнутового, Лебединського, Павлополя, Водяного та Широкиного.
 
Також противник обстріляв наші позиції біля Новолуганського та Лебединського з 82-мм мінометів, а захисники Авдіївки зазнали вогневого впливу зi 120-мм i 82-мм мінометів. А ще ворог застосовував міномет калібром 120 мм по позиціях наших військ біля Гнутового.
 
Унаслідок ворожих дій у понеділок троє українських військовослужбовців отримали поранення. За даними української розвідки, одного окупанта знищено, чотири дістали поранення.
 
У вівторок станом на сьому годину ранку бойовики російських окупаційних військ сім разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників біля Кримського, Малинового, Новозванівки, Троїцького, Лебединського та Широкиного. Важке озброєння не застосовували.
 
Наголосимо, що українська сторона СЦКК відзначає зростання напруженості у зв’язку з постійним i демонстративним порушенням Мінських домовленостей iз боку 
збройних формувань РФ.
 
Порівняно з червнем 2018 року, в липні СММ ОБСЄ зареєстру вала безпрецедентне (у понад 200 одиниць, або у 8,5 раза)  зростання кількості важкого озброєння та військової техніки на тимчасово окупованій території Донецької області, розміщення яких у цих районах є грубим порушенням Мінських домовленостей.
 
Зокрема, зареєстровано до двох танкових батальйонів, два дивізіони самохідної артилерії, дивізіон буксируваних гаубиць, до ста одиниць ББМ, засоби протиповітряної оборони тощо. Така активність збройних формувань РФ призвела до різкого зростання кількості порушень режиму припинення вогню уздовж лінії розмежування. 
 

ДО РЕЧІ

Командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв закликав добровольців вступати до лав ЗСУ.
 
«У районах біля лінії розмежування діє особливий порядок: тут не може бути людей, які не включені до складу ОС. Зараз на сході відбувається військова операція, що здійснюється у відповідності з єдиним задумом і скоординованим планом», — зазначив керівник операції. 
 
Окрім входження до війська ОС, додав Наєв, ці люди також можуть влитися в лави територіальної оборони або бути залученими до військової підготовки, «яку зараз хочуть пройти багато громадян України».
 
«Можна приступати до служби в резерві й проходити відповідну підготовку на зборах у бойових частинах. Уся така діяльність, безумовно, відбуватиметься під контролем державних органів. Іншого шляху просто не існує», — підкреслив він.
 
Як повідомляв УНІАН, раніше Сергій Наєв обговорив з очільником УДА, колишнім лідером «Правого сектору» Дмитром Ярошем можливість відправляти добровольців на передову.