ФСБ могла отримати доступ до внутрішніх звітів місії ОБСЄ на Донбасі — німецький телеканал ARD

18.07.2018
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні може опинитися в центрі шпигунського скандалу, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Внутрішні документи місії, ймовірно, потрапили до російських спецслужб. Про це йдеться в розслідуванні телепрограми FAKT німецького телеканалу ARD, яке мали показати увечері 17 липня.
 
Стислий опис результатів розслідування опубліковано на сайті телерадіомовника Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) у понеділок, 16 липня.
 
У розпорядженні німецьких журналістів опинилася копія цифрового носія, на якому збережені внутрішні звіти місії про події на окупованих територіях сходу України. Носій, зокрема, містить міні-досьє на членів місії.
 
Там описані риси характеру, схильність до вживання алкоголю, фінансове становище, які типи жінок їм подобаються тощо. За даними розслідування FAKT, вся ця  інформація була в розпорядженні працівника Федеральної служби безпеки РФ.
 
«Розслідування показує, що документи могли бути передані російським агентам від співробітника місії ОБСЄ», — припускають німецькі журналісти.
 
Заступник голови місії Александер Гуґ у інтерв’ю програмі FAKT заявив: «Нині ми не можемо сказати точно, що відбулося. Нам потрібні подальші деталі».
 
Він додав, що СММ ОБСЄ серйозно сприймає будь-які загрози безпеці членів місії. В ОБСЄ, за його словами, перевірять цю ситуацію та вживуть необхідних заходів.
 
Близько 700 міжнародних спостерігачів задіяні зараз у місії ОБСЄ, яка працює в Україні з березня 2014 року.
 
Загалом місія налічує майже 1200 співробітників, серед яких чимало місцевих на посадах перекладачів, радників та адміністративного персоналу, пише інформ­агенція dpa. 26 членів місії походять із Німеччини.
 
Головне завдання місії — спостерігати за дотриманням перемир’я в зоні конфлікту на сході України та документувати порушення. Це найбільша спостережна місія в історії ОБСЄ.