Олег Ляшко єдиний із політиків відвідав постраждалих від підтоплення будинку в Черкасах

03.07.2018
Олег Ляшко єдиний із політиків відвідав постраждалих від підтоплення будинку в Черкасах

Політик обіцяє вибити справедливу компенсацію постраждалим від стихії.

У неділю, з самого ранку, щойно дізнавшись про наслідки стихії, лідер Радикальної партії приїхав до рідного Чернігова.
 
Разом iз командою Олег Ляшко навідався до мешканців будинку, що по вулиці Текстильників, 23, яких відселили до гуртожитку професійного ліцею побуту. Це 28 осiб, iз них семеро маленьких дітей. Підвал їхнього помешкання залило водою, через що стіни та стеля почали обвалюватися. Люди у відчаї. Бояться, що їхній будинок завалиться, адже й без того вiн понад 30 років перебуває в аварійному стані. Олега Ляшка постраждалі зустріли з надією. Кажуть, він єдиний політик, який відгукнувся на їхню біду.
 
«Коли приїхало начальство, тоді почали щось робити. Поки не буде трупів, як на Попудренка,16, коли обвалилася стіна в гуртожитку, вони нічого робити не будуть. Дощ пройде, знову заллє і знову нас виселятимуть», — бідкалися Ляшку мешканці будинку, що на Текстильників, 23.
 
Народний депутат заспокоїв людей i пообіцяв вирішити їхню проблему з житлом. «Якщо в місцевому резервному фонді недостатньо коштів, я звертатимуся до уряду, щоб вони виділили компенсації за втрачене майно і на ремонт житла. Щоб після дощу не відселяли людей iз дітьми по гуртожитках. Цьому будинку вже 30 років. Він — під знос. Можливо, сьогоднішня наша зустріч допоможе нарешті вирішити цю проблему, щоб люди не чекали дощу, як потопу», — наголосив лідер РПЛ.
 
Після зустрічі з постраждалими Олег Ляшко проінспектував і сам аварійний будинок на Текстильників, 23. Спустився до підвалу, оглянув квартири. Викликав на місце й заступника мера. Тільки політик доторкнувся до стіни в коридорі, штукатурка посипалася ледь йому не на голову. Люди кажуть: зверталися зі своєю проблемою не один рік у всі  інстанції, але ніхто не допоміг.
 
Після останньої зливи тріщин на стінах побільшало. «Дірка над головою. Штукатурка на голову падає. Хто за це відповідає? За весь час змінили лише рубильники. Ми не можемо так жити!» — зі сльозами на очах розповіла мешканка будинку Євгенія.
 
Політик переконаний, що в таких умовах жити неможливо, і вимагає відселити мешканців будинку в безпечне житло.
 
Крім того, Олег Ляшко звернувся до місцевої влади з вимогою забезпечити всі необхідні умови для відселених, зокрема, надати їм харчування, обігрівачі, побутову техніку, щоб люди могли готувати їжу дітям. А також компенсувати з місцевого бюджету кошти за «комуналку».
 
«Зробіть так, щоб дитина не плакала і ні на що не скаржилася. Шукайте можливості. У вас вистачає грошей. Є резервний фонд. Візьміть звідти кошти. Це копійчані для бюджету гроші, але великі для людей. Заплатіть за світло, поставте обігрівачі, холодильники, «переноску», матраци дітям покладіть. Організуйте роботу, щоб діти були в теплі, і якнайшвидше зробіть, щоб люди повернулися додому. Коли потрібна допомога людям, вихідних не має бути. Організовуйте комісію. Я з Києва приїхав, а ви в Чернігові не можете комісію організувати. Давайте робіть усе, що можна!» — звернувся до місцевих чиновників Ляшко.
 
Наслідки зливи для жителів вулиці Декабристів — ще більш вражаючі. Тут вода піднялася на два метри, людей вивозили на човнах, побутову техніка, меблі знищено повністю. Особливо важко переживають це люди літнього віку та сім’ї з маленькими дітьми.
 
Політик зайшов майже до кожної хати, аби підтримати постраждалих i допомогти їм. Зі сльо­зами на очах лідера Радикальної партії зустріла самотня 76-річна Ганна Степанівна. Її вивозили на човні одразу до лікарні, бо старенька в очікуванні рятувальників залізла на паркан і травмувала ноги. «Нема ні копійки грошей, ні документів — усе затопило. Кажуть, допоможемо, але не знаю, чи допоможуть, чи ні. У мене інсульт та інфаркт був, хребет поламаний, я інвалід другої групи. Поховала двох синів і чоловіка. Нікого в мене немає», — з відчаєм розповіла літня жінка.
 
Олег Ляшко заспокоїв пенсіонерку та запевнив, що не залишить її в біді. «Я приїхав, щоб підтримати вас. Зроблю все, щоб виділили гроші, провели ремонт і компенсували збитки з міського бюджету. Якщо не вистачить, звертатимуся до уряду, щоб виділяли з резервного фонду. Я вам допоможу. Не плачте, я у вас є!» — обійняв Ляшко стареньку.
 
У Миколи, батька трьох дітей — 4, 6 і 17 років — велика вода забрала все майно. Разом iз дружиною Наталею вони тільки-но збиралися зробити ремонт у дитячій кімнаті. А тепер дітям навіть спати нема на чому. Чоловік, не стримуючи емоцій, поділився своїм болем із політиком. «Пральна машина, холодильник, музичний центр, два комп’ютери... Все, на що так довго збирали гроші. А ми ще ремонт збиралися в дитячій кімнаті робити. Який тепер ремонт, усе знищено?» — бідкається Микола.
 
Політик пообіцяв проконтролювати питання виплати компенсації за завдані збитки в повному обсязі. «У мене немає слів, щоб втішити цих людей. Але моє серце з ними. Звісно, 3000 грн. компенсацій, які пообіцяли жителям підтоплених будинків, недостатньо для людей, які втратили все. Буду добиватися справедливих виплат, яких вистачить на відновлення житла», — пообіцяв лідер РПЛ.
 
Олег Ляшко дав доручення місцевим чиновникам організувати намети з обігрівом і гарячими обідами для постраждалих.
 
«Дайте їжу, теплі речі, обігрійте людей, щоб вони під дощем не стояли. Я приїхав для того, щоб допомогти швидше все зробити. Намет виставляйте просто зараз. Збитки всі порахуйте і дайте компенсації. Збирайте позачергове засідання виконкому і вирішуйте ці питання. За тиждень я знову приїду і перевірю», — наголосив народний депутат.
 
Зусиллями місцевих партійців за годину на вулиці Декабристів було встановлено намет iз пічкою для обігріву, організовано чай, бутерброди та питну воду, розпочали роботу з очищення каналізаційних систем, працюють сміттєвози. Крім того, Олег Ляшко пообіцяв розібратися з незаконними забудовами, які спричинили підтоплення цілого мікрорайону. «Прокурори, судді і хто там ще будував — це паразити, які фактично затопили цілий мікрорайон. Я з’ясую, на якій стадії судовий розгляд щодо незаконного будівництва, коли подавали позови до суду, чому «волокитили» справу, і зроблю все, щоб якнайшвидше цю справу розглянули. Я доб’юся, щоб було знесено ці гаражі, і вони зі своїх кишень компенсували збитки постраждалим. Я не залишу людей напризволяще і змушу їх заплатити те, що люди втратили через їхню жадібність. А місцева влада нехай просто зараз збирає комісію й оцінює ці збитки», — підкреслив лідер РПЛ.
 
У понеділок, на погоджувальній раді в парламенті, політик порушив питання компенсації постраждалим від повені на найвищому рівні — закликав уряд якнайшвидше знайти кошти, щоб допомогти людям. «Я звертаюся до уряду і прошу дати доручення МНС ужити всіх заходів. Якщо треба, виділіть кошти з резервного фонду, щоб людям відшкодувати хоча б збитки, яких вони зазнали. Не дай Боже нікому бути на їхньому місці. Все, що нажите за життя, за одну хвилину знесла повінь. Слава Богу, хоч живі залишилися. Не будьте байдужими, допоможіть цим людям. Чужого горя не буває!» — наголосив Ляшко.