Легкі калорії: страви з кабачків від черкащанки Інни Сотніченко

20.06.2018
Легкі калорії: страви з кабачків від черкащанки Інни Сотніченко

Мариновані кабачки. (Фото Ірини СОТНІЧЕНКО.)

«Люблю страви з кабачків!» — Так каже черкащанка Інна Сотніченко. Але хто ж їх не любить, додала б я, проте рецепти пропонує Інна, їй, як кажуть, і карти в руки. Точніше кабачки.
 
«Пропоную вам цікавий рецепт маринованої закуски, яка виходить надзвичайно смачною.
 
При цьо­му кабачки зберігають усі свої корисні речовини. Через дві години смакоту вже можна подавати до столу», — запрошує господиня до роботи.
 
Нам потрібно: молоді кабачки — 500-550 г (це 2-3 кабачки), пучок кропу, 100 мл оливкової (можна соняшникової) олії, 3 столові ложки винного (чи звичайного) оцту, 2 столові ложки рідкого меду, 4 зубчики часнику, половина чайної ложки перцю і півтори чайної ложки солі. 
 
Кабачки помити під проточною водою, обсушити і нарізати уздовж дуже тонкими смужками (я користуюся спеціальним ножем для овочів). Середину з насінням не використовувати.
 
Скласти в глибокий посуд. Приготувати маринад. У посудині з’єднати олію, часник, пропущений через прес, мед, сіль, оцет і пе­рець. Перемішати.
 
Кабачки залити маринадом і додати дрібно нарізаний кріп. Ретельно перемішати. Прибрати в холодильник на кілька годин. Можна хрумкотіти!
 
А ще Ірина Сотніченко пропонує приготувати смачний, ніжний та дуже простий у приготуванні кабачковий пиріг з фрикадельками. Зверху золотиста, хрустка сирна скоринка, всередині — м’яка структура. Плюс фрикадельки з пряними травами.
 
Нам потрібно: кабачки (середнього розміру) — 2-3 штуки, 2 яйця, 180-200 г борошна, 1, 5 чайної ложки солі, чайна ложка розпушувача, 300-400 г фаршу, цибулина, спеції (італійські чи прованські трави), 150-200 г твердого сиру і сухарі панірувальні (для присипки).
 
Попередньо готуємо фарш (я роблю з курячим, але можна взяти, який вам більше до смаку). Перемелюємо м’ясо разом з цибулею в блендері (або м’ясорубці), додаємо сіль та перець за смаком та італійські трави. Формуємо фрикадельки розміром трохи більше за волоський горіх.
 
Молоді кабачки старанно миємо під проточною водою, чистимо та тремо на середній (морквяній) тертці, злегка віджимаємо (чим більше рідини залишиться — тим соковитіший буде пиріг).
 
Додаємо яйця, сіль та розпушувач, добре вимішуємо, поступово додаємо борошно (може піти більше чи менше,   все залежить від якості борошна та соковитості кабачків).
 
Тісто за текстурою має нагадувати масу для оладків. Сир тремо, частину залишаємо, щоб притрусити, інший додаємо у тісто.
 
Форму для запікання змащуємо маслом та присипаємо сухарями. Викладаємо наше кабачкове тісто. Викладаємо фрикадельки, злегка занурюючи в тісто. Притрушуємо все рештою сиру.
 
Ставимо пиріг у попередньо розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо близько 50-60 хвилин (орієнтуємось на свою духовку). Якщо не бажаєте занадто рум’яної скоринки, то після 30 хвилин запікання верх краще прикрити фольгою. Я люблю дуже рум’яну. 
 
Простий кабачковий пиріг із фрикадельками готовий.