Швейцарія прислала хімічні реагенти для очищення води на окупованому Донбасі

15.06.2018
Швейцарія прислала хімічні реагенти для очищення води на окупованому Донбасі

30 відсотків від загальної кількості шкідливих викидів в Україні припадає на Донецьку та Луганські області. (Фото з сайта lnr.today.)

Страшна екологічна ситуація в ОРДЛО змусила уряд Швейцарії відправити в якості гуманітарної допомоги спеціальний вантаж, а також сучасне обладнання, витратні матеріали та ліки для Донецького обласного клінічного територіального медичного об’єднання.
 
Як розповіли у прес-службі Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, допомога у першу чергу потрібна КП «Компанія «Вода Донбасу», а також медикам, які щодня стикаються зі збiльшенням кiлькостi хворих людей. 
 
Раніше в Донецькій області (села Авдіївка, Орлівка та Ластівчине) оголосили надзвичайну ситуацію через знеструмлення місцевої фільтрувальної станції.
 
Люди вже звикли тижнями обходитися без води, а коли вона все-таки з’являється у кранах, то користуватися нею просто небезпечно для здоров’я через різкий запах та наявність іржі.
 
На думку міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, ситуація в ОРДЛО близька до екологічної та гуманітарної катастрофи.
 
Саме на Донецьку та Луганську області припадає понад 30 відсотків від загальної кiлькостi викидів шкідливих речовин в атмосферу в Україні.
 
Аналізи поверхневих вод Донбасу свідчать про високий та вкрай небезпечний рівень забрудненості.
 
Ситуація дійшла до критичної після того, як у селі Торецьке (Костянтинівський район Донецької області) сталося часткове руйнування дамби хвостосховища фенольного заводу, де зберігають 270 тонн хімічних відходів.
 
Дані з екологічного звіту про ситуацію на Донбасі свідчать про те, що шахтні води виходять на поверхню, погіршують якість питної води, відбувається просідання ґрунту та масове заболочування територій.
 
Загальне погіршення екології призвело до того, що ґрунт у районі міста Донецьк, зокрема, просів на 20—25 см. Науковці пов’язують це з припиненням роботи шахт у регіоні.
 
На окупованих територіях сходу України почастішало неконтрольоване затоплення шахт, а окупаційні адміністрації не допускають експертів для обстеження небезпечних або аварійних об’єктів.
 
Міжнародні організації регулярно надають Донбасу гуманітарну допомогу ще з 2015 року. Так, через КПВВ «Новотроїцьке» прибув гуманітарний вантаж від благодійної організації «Людина в біді» та Червоного Хреста.
 
П’ять вантажівок із товарами медичного призначення, теплицями, дошками та насінням (загальною вагою понад 50 тонн) безперешкодно проїхали на окуповану територію.
 
Допомагають жителям Донбасу і країни Євросоюзу: зі Швеції та Латвії на Луганщину прибуло 22 тонни гуманітарного вантажу.
 
Єврокомісія наголосила, що готова надати до кінця 2018 року на 24 мільйони євро гуманітарної допомоги на потреби тих районів Донбасу, що постраждали від агресії Росії. 
 
За словами єврокомісара з питань міграції Христоса Стіліанідеса, нова програма фінансування постраждалих від війни територій сходу України передбачає допомогу для найуразливіших груп населення.