Захисники України не дають окупантам покращити своє тактичне положення на Сході

13.06.2018
Ворог продовжує нарощувати напругу на східному фронті: минулого понеділка російсько-окупаційні війська 27 разів порушували режим припинення вогню, з них 11 разів застосовували заборонене Мінськими домовленостями озброєння.
 
Як повідомляє штаб операції Об’єднаних сил, «на використання окупантами артилерії, мінометів, БМП та стрілецького озброєння підрозділи Об’єднаних сил рішуче відповідали адекватним вогнем i не дозволили ворогу покращити тактичне положення».
 
Зазначається, що на Луганському напрямку противник не припиняв спроб послабити оборонні рубежі наших захисників у районі населеного пункту Новотошківське.
 
На Горлівському напрямку активна оборона підрозділів Об’єднаних сил тривала в районах населених пунктів Троїцьке та Світлодарськ. На Донецькому напрямку — поблизу Авдіївки та Піскiв. 
 
Залишалася напруженою ситуація на Маріупольському напрямку в районах населених пунктів Ломакине, Водяне та Широкине.
 
Зокрема, окупанти намагалися вести снайперський вогонь у районі Тарамчука, але українські снайпери «швидко змусили противника припинити вогонь». 
 
«Під час бойових дій минулого понеділка троє наших військовослужбовцiв отримали поранення. Цiєї доби станом на 7.00 ранку втрат наших військ немає» — повідомляють у штабі ООС.
 
За даними розвідки, двох окупантів знищено та трьох поранено.
 

ДО РЕЧІ

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій i внутрішньо переміщених осіб заявляє про забруднення води та загальне погіршення екологічної ситуації на Донбасі.
 
Зокрема, держсекретар відомства Сергій Злакоман презентував міжнародним партнерам України екологічний звіт щодо ситуації на Донбасі.
 
За ініціативою міністерства було проаналізовано стан повітря, ґрунтів, поверхневих i підземних вод Донбасу та результати впливу бойових дій на екологію регіону.
 
Згідно з даними 30 проб поверхневих вод на Донбасі, засвідчено, що вода в регіоні «брудна» або «дуже брудна». Шахтні води виходять на поверхню, псується питна вода, відбувається просідання ґрунтів i заболочення.
 
За словами пана Злакомана, на Донецьку та Луганську області припадає до 30% викидів забруднюючих речовин в атмосферу в Україні.
 
«Зафіксовано руйнацію дамби хвостосховища фенольного заводу в Торецьку на лінії зіткнення. Зберігається 270 т хімічних відходів, заповнене на 90%», — повідомив він. 
 
Злакоман наголосив, що на окупованій території відбувається неконтрольоване затоплення шахт і вода перетікає до шахт на підконтрольній територій.
 
Уряд оперативно виділив 131 млн. грн. на ліквідацію та попередження негативного впливу. Але окупаційні адміністрації не допускають експертів для обстеження небезпечних чи аварійних об’єктів на окупованих територіях.