«Мертвий і живий»: кому вигідна спецоперація з «убивства» Бабченка

01.06.2018
«Мертвий і живий»: кому вигідна спецоперація з «убивства» Бабченка

«Воскресіння» Бабченка на «сцені» СБУ.

«Старий лисий сучий син Бабченко виявився живий. І це неймовірно гарно. Нехай читає і червоніє, скотина, як ми тут за нього переживали. І інший лисий нехай теж читає», — написав після несподіваного «воскресіння» російського журналіста інший росіянин-утікач, адвокат Ілля Новіков.

І ці слова збігаються з багатьма іншими коментарями журналістів, експертів і політиків України після того, як у середу ввечері на Володимирській, 33 голова СБУ Василь Грицак показав живого Бабченка «місту і світу».

Утім раділи далеко не всі: більшість міжнародних журналістських організацій і політичних експертів різко засудили цю зрежисовану спец­операцію.

Кому вигідна така спецоперація?

Усе почалося з того, що у вівторок увечері колегам Аркадія Бабченка з кримсько­татарського телеканалу ATR почали повідомляти про те, що в журналіста стріляли.
 
Одним iз перших подзвонили Айдеру Муждабаєву під час зустрічі з Романом Безсмертним ввечері у вівторок, на якій було чимало журналістів.
 
Потім смерть підтвердила речниця поліції міста Києва. Згодом з’явилися підтвер­дження та подробиці загибелі від дружини та інших колег по ATR.
 
А начальник поліції Києва Андрій Крищенко ще й дав нічний брифінг під під’їздом Бабченка на вулиці Микольсько-Слобідській. МВС iще й фоторобот кілера оприлюднило під ранок: мовляв, стріляв сивий кілер iз бородою. 
 
Вже наступного дня, в середу, кияни та експерти звинувачували Росію у вбивстві Бабченка, яке виявилося інсинуацією в рамках спецоперації СБУ. Тоді як «убивство» прокоментували навіть у Кремлі, звісно ж, відкидаючи свою причетність. 
 
А під вечір голова СБУ Василь Грицак зібрав брифінг, на якому заявив: «Я міг би принести співчуття родині Аркадія Бабченка, але не буду цього робити. Навпаки, сьогодні я привітаю Аркадія з третім днем народження і запрошую його до зали».
 
Бурні овації, шок присутніх, вибачення Бабченка (особливо перед дружиною, яка «пережила все це»), завіса. 
 
Вже за годину з росіянином Бабченком особисто зустрінеться Президент Петро Порошенко, який без зайвої скромності заявить: «Вітаю Службу безпеки України з блискучою операцією. Українські правоохоронні органи з кожним днем стають сильнішими у протидії російській агресії та всім проявам гібридної війни в Україні. Навряд чи Москва заспокоїться — доручив надати Аркадієві та його родині цілодобову охорону».

Якби ветеран погодився на вбивство?

Коли знайомишся з роз’ясненнями СБУ щодо спецоперації, стає зрозуміло, що цієї «блискучої операції» просто не було б, а Бабченко, швидше за все, не вижив би, якби не один ветеран АТО.
 
Той самий, якого найняв за 30 тисяч доларів замовник (вже затриманий правоохоронцями в Києві), і який уже отримав половину суми. 
 
Саме цей ветеран одразу пішов до СБУ і повідомив про наміри замовника вбивства Бабченка. Відтак, аби не свідома позиція цієї людини, не було б ні відеофіксації передачі грошей, ні затримання замовника, ні інших доказів у цьому провадженні.
 
Та й самої «блискучої спецоперації» не було б! А пан Грицак не міг би так впевнено говорити, що саме російські спецслужби через посередника в Україні замовили вбивство журналіста Бабченка.
 
Тоді як сам Бабченко пояснив, що операція готувалася два місяці, але про замах на нього йому повідомили місяць тому, варіантів, брати чи не брати участь в інсценуванні власного вбивства, за його словами, у нього не було.
 
«Я бачив, як хлопці працювали, носом бурили, як буйволи. Сьогодні ця людина затримана. Деталі говорити не буду. Злочин доведено. Всі докази наявнi, — сказав журналіст. — Моє життя зберегли, але найголовніше — запобігти більш серйозним терактам, і люди готувалися серйозно».
 
За його словами, у замовників було його фото з паспорта, яке є тільки у паспортному столі, що, на його думку, свідчить про причетність російських держорганів до підготовки його вбивства.
 
Уже пізніше він написав у «Фейсбуці»: «Не дочекаються. Я обіцяв померти в дев’яносто шість років, станцювавши на могилі Путіна і зробивши селфі на «Абрамсі» на Тверській? Я постараюся це зробити. Мабуть, планида така, воскресати кожні чотири роки». 
 

ДО РЕЧІ

Міжнародні експерти і організації журналістів жорстко відреагували на інсценування вбивства Бабченка.
 
Світові організації із захисту прав журналістів висловлюють сумніви щодо методів, використаних СБУ в спецоперації з інсценуванням убивства російського журналіста Аркадія Бабченка в Києві, про що знав навіть Президент України Петро Порошенко.
 
Не схвалюють методи офіційного Києва і представники окремих держав, а також ОБСЄ.
 
«Я думаю, будуть довготермінові наслідки, які стосуватимуться довіри до СБУ та загалом до інституцій уряду. Бо віднині люди вагатимуться. На жаль, наступного разу, коли трапиться трагедія, і журналіст чи дисидент буде вбитий, кожен візьме паузу і задумається, чи ця новина є правдивою. І це прикрий наслідок у довготривалій перспективі», — каже в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» колишній високопосадовець Пентагону Майкл Карпентер.
 
«Я не розумію таких «спецоперацій», це для мене незбагненно. Звичайно, єдина хороша новина в усій цій історії те, що він живий», — додає міністр МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.
 
А от у міністерстві закордонних справ Росії заявили, що спецоперація СБУ з інсценування вбивства Аркадія Бабченка та звинувачення у причетності РФ до його організації є «русофобською брехнею».