На Черкащині створюють національний природний парк «Холодний Яр»

16.05.2018
Минулого тижня представники Мінекології та області узгоджували на місці пропозиції щодо визначення можливих меж нового заповідника.
 
Виявилося, що пріоритетом стає роз’яснювальна робота з місцевою громадою, аби напрацьовані пропозиції задовольнили усі сторони переговорного процесу.
 
Як відомо, створення Національного парку «Холодний Яр», на якому наполягають екологи, громадськість та урядовці, багато років наштовхуються на спротив населення та лісівників, які побоюються, що природоохоронний режим різко зменшить можливості їхнього господарювання в лісах Чигиринщини та Кам’янщини.
 
Ще минулого року міністр Остап Семерак повідомив, що Міністерство екології та природних ресурсів України розробить проект указу Президента про створення на території Черкаської області Національного природного парку «Холодний Яр», що сприятиме збереженню природного середовища, захисту довкілля, збереження історичної спадщини.
 
Тоді ж відбулася перша нарада щодо створення національного природного парку «Холодний Яр» за участі народних депутатів, урядовців, представників обласної та місцевої влади, науковців, яка, втім, процес реалізації благородної ідеї не пришвидшила.
 
Холодний Яр — реліктовий лісовий масив, який має історичне та природоохоронне значення. Урочище, яке займає площу 6 804 гектари, розташоване на території двох районів Черкаської області — Чигиринського і Кам’янського.
 
За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів (а їх тут налічується понад 150 найменувань) Холодний Яр посідає перше місце в Україні.
 
У холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених земляними валами, а також руїни підземних церков і печер. Найбільше городище — Скіфське, або Мотронинське (VІ століття до нової ери), у центрі якого розташована пам’ятка архітектури християнської доби — Троїцька церква.