В ООН стривожені тим, що за чотири роки після трагедії в Одесі ніхто не покараний

04.05.2018
В ООН стривожені тим, що за чотири роки після трагедії в Одесі ніхто не покараний

Друготравневий марш. (Фото з сайта odessamedia.net.)

2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участі проросійських і проукраїнських активістів загинули 48 осіб, постраждали близько трьохсот.

 

Заворушення почалися в центрі міста, закінчилися пожежею в Будинку профспілок на Куликовому полі. 

 

В Одесі все спокійно

 

Зазвичай 2 травня в місті проходить украй напружено. Відновлюється ідейне протистояння людей з різними політичними поглядами.
 
В минулі роки це нерідко призводило до серйозних сутичок. Тому напередодні річниці всі силові структури оголосили, що переходять на режим посиленого патрулювання. 
 
Цього року все пройшло спокійно. З самого ранку Нацполіція та Нацгвардія оточили Куликове поле. Навколо чергували карети «швидкої».
 
Кінологи з собаками перевірили територію на замінування, втім вибухівок не знайшли.
 
Охочих ушанувати пам’ять загиблих у Профспілках пропускали на поле через рамки металодетекторів. Люди несли квіти та чорні кульки.
 
Їх випустили в небо разом із білими голубами після молебню.
 
Увечері українські націоналістичні організації (серед них «Національний корпус», «Вуличний Фронт», ВО «Свобода», «Правий сектор») провели так званий «Марш українського порядку».
 
Хода стартувала від парку Шевченка, центральними вулицями учасники пройшли до Соборної площі.
 
Люди запалили фаєри та вшанували пам’ять загиблих проукраїнських активістів Андрія Бірюкова та Ігоря Іванова.
 
Недалеко від місця проведення маршу поліція затримала чоловіка з предметом, схожим на бойову гранату. Правоохоронці вважають, що невідомий планував теракт.
 
Утім застосувати її чоловікові так і не вдалося. Наразі ним займається СБУ.

Замовники та організатори досі на волі

Що стосується масових заходів, то силовики і місцева влада залишилися задоволеними результатами. Впродовж дня відбулося всього кілька словесних перепалок між сторонами, але їх удалося притлумити.
 
Втім найголовніше — розслідування справи — наразі не зрушило з місця, нарікають місцеві експерти.
 
За словами координаторки «Групи 2 травня», яка веде громадське розслідування, Тетяни Герасимової, на тлі пожежі у «Вікторії» та справи Труханова справа 2 травня потроху відходить на другий план. 
 
«Розслідування подій 2 тра­в­ня зараз хвилює більше фахівців, нашу групу і кількох журналістів. Тема традиційно виникає напередодні річниці, впродовж року взагалі практично ніхто нею не займається. Але це і добре, тому що тема 2 травня була дуже серйозним подразником у попередні три роки і серйозним фактором, який міг негативно вплинути на безпеку в місті», — вважає Герасимова.
 
На її думку, малоймовірно, що за нинішньої влади громадськість побачить на лаві підсудних замовників та організаторів тих трагічних подій.
 
Наразі триває апеляція на рішення Чорноморського суду, який виправдав антимайданівців в епізоді про заворушення на Грецькій площі.
 
Справу розглядатиме Апеляційний суд Миколаївської області наприкінці травня.
 
Проти одного з лідерів сепаратистів Сергія Долженкова — командувача «Одеської дружини» та росіянина Євгена Мефьодова відкрито нову справу за ст. 109 i 110 ККУ.
 
Справа активіста Євромайдану Сергія Ходіяка, якого звинувачуюють у застосуванні вогнепальної зброї, зараз перебуває в ГПУ.
 
Розслідування пожежі в будинку Профспілок досі не завершене. Триває експертиза за участі міжнародних фа­хівців. Ведеться кілька розслідувань стосовно правоохоронців та пожежників.
 
Проти високого керівництва області та міста справи не відкрито.
 
Такий стан розслідування непокоїть міжнародну спільноту. В Моніторинговій місії ООН із прав людини в Україні наголошують, що за чотири роки жодну зі службових осіб не притягнули до відповідальності за несвоєчасні дії.
 
«Чотири роки по тому всі говорять про одне — неспроможність системи правосуддя. Судові процеси затягуються, розслідування не є ефективними, продовжується безкарність. Я обговорила цю ситуацію з представниками правоохоронних органів і вислухала їхні твердження про ті зусилля, яких вони докладають у цій складній справі. Утiм ще більше має бути зроблено», — зазначила Фіона Фрейзер, голова Моніторингової місії.