ПАРЄ визнала окупацію Донбасу та «фактичне управління» цих територій Росією

27.04.2018
Дивна штука — дипломатія. Навіть очевидні речі вона трактує не стільки з точки зору їхньої очевидності, скільки з точки зору міжнародної доцільності та компромісу сторін.
 
Але на п’ятому році гібридної війни, яку РФ розв’язала проти України, навіть найбільші прихильники дружби з Росією визнали, що саме наша північна сусідка несе відповідальність за все, що відбувається на непідконтрольних Україні територіях.
 
Це випливає з резолюції «Про надзвичайний стан...», прийнятої Парламентською асамблеєю Ради Європи, яка присвячена випадкам призупинення окремих статей Європейської конвенції з прав людини.
 
Депутати практично одноголосно проголосували за дві поправки, які підтверджують, що неконтрольовані урядом території Донецької та Луганської областей є «територіями, які перебувають під фактичним управлінням Російської Федерації».
 
«Чим важливе визнання ПАРЄ того, що фактичний контроль частини Донбасу здійснює Росія? Перше. З України знімається відповідальність за всі злочини, які здійснені на непідконтрольних територіях. Натомість  відповідальною стає Росія. Друге. Ніхто не зможе дорікнути Україні за будь-яку подію чи управлінську дію на непідконтрольній території, але Росії — ще й як. І третє. Неналежне гуманітарне чи соціальне забезпечення на непідконтрольній території, чим часто дорікали Україні деякі західні політики чи навіть лідери, стає проблемою Росії.
 
Словом, речі не просто названі своїми іменами, а і з призначенням прямо відповідального за все, що коїться в ОРДЛО. І відповідального звати Російська Федерація. Звідси ще один висновок для Заходу, головний: ніякої громадянської війни в Україні немає. Є окупація. Розмови закінчено — факт зафіксований у документі», — відгукнувся на це  народний депутат, один iз членів української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.
 
Також він повідомив, що ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію на підтримку протидії російській пропаганді на рівні ЄС і рекомендувала країнам-членам Ради Європи заснувати органи для відстежування російських фейків та іншої дезінформації.
 
Зокрема, йдеться про створення Спеціальної групи East StratCom для «боротьби з потоком дезінформації та відвертої неправди, що походять iз засобів масової інформації та онлайн-аккаунтів у Російській Федерації».
 
Що ж вплинуло на рішення Європи, яка чотири роки чекала, що Росія й Україна самі якось помиряться і не втягуватимуть Європу у свої розбори?
 
На думку відомого журналіста Віталія Портникова, Європа нарешті зрозуміла, що агресія Росії спрямована не проти України, а проти всього цивілізованого світу, і що окупація Донбасу — лише елемент у цій агресії.
 
«Це ще один доказ того, що світ більше не хоче грати з Росією в її улюблену забаву — «гібридну війну». Більше ніхто не хоче чути про «повсталих шахтарів», «керівників народних республік», з якими повинні домовлятися в Києві, та іншої пропагандистської нісенітниці від Путіна або Суркова. Тепер усім все ясно: окупація є окупація. Ніякого відношення ані до «підтримки сил», ані до спроби вплинути на політичний курс України все це не має», — зазначає Портников у своєму блозі на сайті «Еспресо».
 
Очевидно, що така зміна курсу Європи має вплинути на Москву. Зокрема, і в питанні призначення миротворчої місії на Донбасі, яке найближчим часом розглядатиметься на засіданні Ради Безпеки ООН.
 
Росія досі наполягає на участі у цій миротворчій місії своїх військ і, як постійний учасник Ради Безпеки ООН, має право вето. І резолюція ПАРЄ може стати Росії певним сигналом, що в деяких питаннях не варто перти як танк.
 
А тим часом 30 квітня офіційно завершується Антитерористична операція на Донбасі й у регіоні вступає в дію Операція об’єднаних сил. Очевидно, що війна на Донбасі втомила не лише нас, а й Європу, і всі чекають на примирення. З’явився шанс, що це примирення відбуватиметься не на російських умовах.