Унікальний колегіум для дівчат на Тернопільщині готується до свого ювілейного випускного

25.04.2018
Унікальний колегіум для дівчат на Тернопільщині готується до свого ювілейного випускного

Під час одного з минулорічних випускних у колегіумі «Знамення». (Фото Світлани МИЧКО.)

Такий навчальний заклад в Україні наразі єдиний. Розташований біля однієї з найбільших християнських святинь західного регіону — Маріїнського духовного центру, що у Зарваниці Теребовлянського району Тернопільщини, — колегіум для дівчат «Знамення» призначений не лише для здобуття освіти, а й для виховання на засадах християнської моралі.
 
 
Недарма знаючі люди шанобливо кажуть, що дівчатка тут навчаються і готуються до дорослого життя під покровом самої Богородиці. 
 
 
Повна офіційна назва закладу, який розпочав свою діяльність 1 вересня 2008-го, — колегіум-інтернат для дівчат із поглибленим вивченням предметів духовно-просвітницького спрямування.
 
Окрім загальних предметів, які вивчають у 10-11-му класах усі українські школярі, тут також є спеціальні курси на вибір: «Естетика», «Філософія», «Психологія», «Етика: духовні засади» та факультативи, як-от «Християнський духовний розвиток», «Релігієзнавство» чи «Історія української культури». Іноземних мов вивчають аж три — польську, німецьку та англійську. 
 
А статус інтернату «Знамення» має тому, що впродовж двох років навчання учениці тут і проживають, маючи змогу бувати вдома лише у вихідні, кому не дуже далеко, та на канікулах.
 
Як повідомили «УМ» у колегіумі, зараз тут навчається 42 дівчат iз різних областей України, зокрема, з Львівської, Волинської, Київської, Донецької, Харківської, ну і, зрозуміло, Тернопільської.
 
Після закінчення вони отримають атестати загального державного взірця і не всі оберуть подальшу освіту та професію, пов’язані з релігією та релігієзнавством. Але ж головне не це.
 
Головне, як сказав автору цих рядків батько однієї з випускниць, «щоб дитина вміла жити з Богом у серці, чому якраз і навчають дівчаток у «Знаменні».