Кабмін дозволив рятувальним службам перевіряти ТРЦ і школи

30.03.2018
Регіональні підрозділи Держслужби України з питань надзвичайних ситуацій цього року серйозно візьмуться за перевірку установ, де порушення техніки безпеки може призвести до масової загибелі людей.
 
«До таких об’єктів, — йдеться у повідомленні відомства, розповсю­дженому через «Фейсбук», — віднесено заклади оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатні заклади, заклади дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти, а також суб’єкти господарювання з високим ступенем ризику (зокрема об’єкти паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єкти підвищеної небезпеки, хімічно небезпечні об’єкти та об’єкти висотного будівництва). Дія постанови поширюється й на такі об’єкти, як торговельно-розважальні центри, а також інші об’єкти з масовим перебуванням людей, які є суб’єктами господарювання з високим ступенем ризику».
 
Рятувальники вже склали план на кожен місяць року й готові до масових перевірок. У квітні, скажімо, вони проінспектують ТЦ «Мандарин Плаза», у червні — мережу гіпермаркетів «Ашан» по всіх регіонах, у жовтні — столичний клуб «СтереоПлаза».
 
До речі, таке рішення було прийнято не як реакція на трагедію в Кемеровому, оскільки згадана постанова Кабміну вийшла ще взимку, і її реалізація почалася з початку року.
 
У рамках цієї програми, зокрема, було перевірено в лютому ТРЦ Ocean Plaza в Києві та ТРЦ «Гранд Плаза» у Дніпрі.
 
Практика вже довела ефективність таких заходів. Одразу після кемеровської трагедії подібна пожежа сталася в харківському ТЦ «Будинок торгівлі», який теж був багатолюдним.
 
На місце НП оперативно виїхали чотири пожежно-рятувальні відділення на автоцистернах, автосходи і спеціальний рятувальний автомобіль.
 
Вогнеборці швидко евакуювали відвідувачів і загасили полум’я, що спалахнуло в місці проходження силових кабелів на 9-му поверсі будівлі. 
 
Як повідомив в.о. заступника начальника ГУ ДСНС України в Харківській області Сергій Колосовський, у регіоні цього року проведуть понад 6 тисяч навчань з евакуації людей на випадок пожежі.
 
За його словами, найближчі пожежно-тактичні навчання з організації гасіння пожеж та евакуації людей відбудуться 30 березня в торговельно-розважальному центрі «Французький бульвар».