АТО перетвориться на Операцію Об’єднаних сил уже найближчим часом

30.03.2018
АТО перетвориться на Операцію Об’єднаних сил уже найближчим часом

Антитерористична операція на сході триватиме, доки Президент України не підпише указ про оголошення початку Операції Об’єднаних сил. Та чи допоможе зміна назви швидше здобути перемогу? (Фото Прес-центру штабу АТО.)

Під час недавнього візиту на Донбас Петро Порошенко оголосив про зміну типу військових дій на Донбасі.
 
 
Коли Антитерористична операція (АТО) перетвориться на Операцію Об’єднаних сил (ООС)? 
 
 
«Генерал-лейтенант Забродський Михайло Віталійович — він є керівником антитерористичної операції на сході нашої країни. Антитерористична операція — вона триває, і буде діяти, доки Президент України своїм указом не оголосить про початок Операції Об’єднаних сил», — пояснив командувач Операцією Об’єдна­них сил (ООС) Сергій Наєв в ефірі «5-го канала».
 
— Це відбудеться тільки після того, як мною як командувачем та мені підлеглим об’єднаним оперативним штабом будуть здійснені певні заходи з підготовки цієї операції, зокрема планування, які триватимуть деякий час».
 
Поки що точні терміни невідомі, за словами командувача, це відбудеться скоро. Об’єднаний оперативний штаб, очолений Сергієм Наєвим, координуватиме діяльність військово-цивільних адміністрацій Донецької та Луганської областей iз питань національної безпеки і оборони. 
 
Тим часом, у зоні АТО неспокійно — за дві минулі доби ворог 86 разів відкривав вогонь по позиціях сил АТО.
 
28 березня ворог обстріляв позиції наших захисників, застосувавши при цьому заборонене Мінськими домовленостями озброєння.
 
Зокрема, на Донецькому напрямку із забороненої 122-мм артилерії противник вів вогонь по наших позиціях у Широкиному, а з 120- та 82-мм мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів та озброєння БМП — по укріпленнях поблизу Павлополя та Гнутового. 
 
Також 82-мм міномети ворог застосував поблизу Водяного та Пісків. Із гранатометів різних систем обстріляні захисники Авдіївки, Новотроїцького, Опитного, Кам’янки, Широкиного, Талаківки та Пісків.
 
Крім цього, вогонь iз великокаліберних кулеметів вели по наших укріпленнях неподалік Мар’їнки, а зi стрілецької зброї — у районі Шахти Бутівка та Новомихайлівки.
 
На Луганському напрямку з 82-мм мінометів та великокаліберних кулеметів окупанти обстріляли наші позиції поблизу Катеринівки.
 
Також гранатомети та великокаліберні кулемети противник застосував по захисниках населеного пункту Щастя. 
 

ГЕРОЯМ — СЛАВА!

Доброволець Андрій Кривич, iз позивним «Діллі» загинув від кулі ворожого снайпера на Світлодарській дузі у вівторок ввечері, 27 березня. Хлопцю було лише 19 років.
 
Він входив до складу Національного визвольного руху «Правий сектор». Це була його друга ротація на Східному фронті, де добровольців нібито й немає.
 
Поховання заплановане в рідному місті Андрія — Конотопі — 30 березня.
 
Загиблий навчався в Сумському педагогічному університеті. Мріяв стати військовим психологом.
 
У Гайсині на Вінниччині 28 березня попрощалися з бійцем батальйону «Донбас» Андрієм Щербиною, який зник 29 серпня 2014-го під час виходу з Іловайська...
 
Нещодавно родина отримала результати ДНК-експертизи, яка підтвердила загибель Андрія. Він був похований як невідомий солдат на Краснопільському цвинтарі в передмісті Дніпра.
 
Поки Андрій Щербина був безвісти зниклим, дружина Ірина сама підіймала двох донечок. Було дуже важко матеріально.
 
Жінка прийняла рішення подати до суду, аби її чоловіка визнали умовно загиблим. У результаті вона отримала статус родини загиблого. Проте гарантованих державою виплат Ірина так і не добилась...
 
Андрій родом із Луганщини. Був майстром на всі руки. Завжди був присутнім на шкільних святах старшої донечки.
 
В юності отримав розряд iз боксу, служив прикордонником, добре розумівся на техніці. Пішов в АТО добровольцем у віці 40 років...