В ОБСЄ не бачать ознак перелому в ситуації на Донбасі

16.02.2018
Сторони конфлікту на Донбасі використовують періоди затишшя для того, щоб копати нові окопи та мінувати територію.
 
Таку думку висловив перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг в інтерв’ю «Голосу Америки» в Лондоні.
 
За його словами, з майже чотирирічного досвіду роботи на Донбасі він робить висновок, що досі немає ознак перелому в тенденціях, і «сторони зберігають готовність вступати у конфлікт без затримок».
 
«Гірше навіть те, що в часи відносного затишшя сторони використовують цю можливість не для того, що відвести зброю і розвести сили, а навпаки — просуваються вперед ближче одні до одних, копають нові окопи, закладають нові міни», — каже пан Хуг.
 
І додав, що ОБСЄ, ймовірно, бачить «лише верхівку айсберга», бо по обидва боки лінії розмежування спостерігачів сприймають як проблему.
 
«Нас часто зупиняють під час виконання завдань. Це можуть бути пасивні перешкоди: мінні поля або інші бар’єри, але є також випадки й активного втручання в наше патрулювання. Нас зупиняють на пропускних пунктах і не пропускають, нам погрожують. У найсерйознiших випадках нас намагаються залякати, використовуючи ­зброю», — розповів представник місії.
Хуг додав, що найчастіше тиск чинять саме бойовики ОРДЛО, а не бійці ЗСУ.
 
У свою чергу, штаб АТО повідомляє, що минулої середи бойовики активно обстрілювали позиції ЗСУ, внаслідок обстрілів поранено чотирьох українських військовослужбовців. На луганському напрямку ворог переважно гатив по позиціях неподалік Троїцького та Лозового, на донецькому — по передмістях Авдіївки і по захисниках шахти Бутівка. 
 
Як додає речник Міноборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк, усі 14 ворожих обстрілів були прицільними. Загалом, у бік захисників України було випущено 134 снаряди з мінометів калібрів 120 мм та 82 мм. Відтак бійці ЗСУ 10 разів відкривали вогонь у відповідь.