ООН розгляне питання відправки на Донбас до 24 тисяч миротворців

14.02.2018
ООН розгляне питання відправки на Донбас до 24 тисяч миротворців

Миротворці мають право застосовувати зброю лише для власного захисту.

Для врегулювання конфлікту на Донбасі ООН має відправити в Україну до 24 тисяч миротворців.
 
Про це йдеться в доповіді, підготовленій експертом ООН при Колумбійському університеті в Нью-Йорку Річардом Гоуеном за дорученням колишнього Генерального секретаря НАТО, радника Президента України Петра Порошенка Андерса Фог Расмуссена, повідомила у понеділок, 12 лютого, агенція «Рейтер».
 
У доповіді, яка буде представлена 17 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки, йдеться, що ООН слід розглянути питання про сили кількістю близько 20 тисяч військовослужбовців із країн, що не входять у НАТО, і чотирьох тисяч поліцейських, щоб допомогти врегулювати конфлікт на сході України.
 
Згідно з пропозицією, до складу контингенту мають увійти представники таких європейських країн, як Швеція, країн із досвідом участі в миротворчих місіях, як Бразилія, а також держав, які користуються довірою РФ, як Білорусь.
 
Введення миротворчої місії на Донбас дозволить, зокрема, провести там місцеві вибори, йдеться в доповіді.
 
Окремі експерти говорили про необхідність відправити на Донбас до 50 тисяч миротворців, але автор доповіді вважає таку цифру нереалістичною.
 
На даний момент конфлікт на Донбасі моніторять понад 700 спостерігачів ОБСЄ.
 
Минулого року Росія запропонувала відправити «блакитні шоломи» в регіон винятково для гарантування безпеки спостерігачів ОБСЄ лише на «лінії розмежування».
 
Київ виступає за те, щоб миротворці були розміщені по всій зоні конфлікту, включно з підконтрольною так званим «ДНР» і «ЛНР» та з українсько-російським кордоном.
 
Мюнхенська конференція з безпеки пройде з 17 по 19 лютого. Там же представники Росії, України, Німеччини та Франції мають зустрітися в «нормандському форматі», щоб обговорити кризу на сході України. 
 
Можливий прихід миротворців ООН на українську землю викликає неприємні відчуття. Запрошення «блакитних шоломів» на свою територію — це свідоцтво нездатності чи небажання влади вирішити конфлікт власними силами, це свідоцтво того, що конфлікт буде заморожений на дуже тривалий час. 
 
Миротворці мають право застосовувати зброю лише для власного захисту, але в жодному випадку не повинні втручатися у конфлікт між ворогуючими сторонами.
 
Свідчень нульової ефективності миротворців у захисті цивільного населення безліч.
 
Найяскравіший приклад — бійня в боснійському місті Сребреніца в липні 1995 року, коли сербські націоналісти на очах у голландських миротворців вирізали понад вiсiм тисяч місцевих мусульман-боснійців.