Луценко збирається виставити на торги заблоковані Росією в Криму «вишки Бойка»

06.02.2018
Луценко збирається виставити на торги заблоковані Росією в Криму «вишки Бойка»

От не щастить останнім часом Юрію Луценку.
 
Після невдалої спроби продемонструвати свої заробітки і відстояти у «Фейсбуці» законне право відпочити з родиною «в теплих краях», яка закінчилася ще більшим скандалом та збуренням суспільства, Юрій Віталійович вирішив перевести стрілки на свою діяльність і «похвалитися здобутками».
 
Зокрема, він скликав прес-конференцію, на якій понад годину з усіма деталями розповідав про те, як просувається справа із розслідуванням корупційних схем навколо так званих «вишок Бойка». 
 
Нагадаємо, що ще у 2011 році державна компанія «Чорноморнафтогаз» придбала дві самопідіймальні бурові установки по 400 мільйонів доларів за кожну.
 
За даними журналістів, підставні британська та латвійська фірми, що виграли тендери на поставку вишок, завищили їхню реальну вартість на 150 та 180 мільйонів доларів.
 
У чиїх бездонних кишенях зникли ці мільйони — досі не відомо.
 
Міністром палива та енергетики тоді був нині лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко, тому в пресі ця справа отримала назву «вишок Бойка».
 
Утім Юрій Віталійович вкотре ошелешив журналістів, підтвердивши оприлюднену напередодні інформацію про те, що головними винними у цій оборудці ГПУ вважає екс-Прем’єра Миколу Азарова i колишнього очільника НБУ Сергія Арбузова та керівництво «Нафтогазу».
 
«На цьому етапі ми бачимо лише рахунки, які контролювали Арбузов, Мельник, Бакулін. Якщо при аналізі руху цих рахунків, у ході правової допомоги наших іноземних колег по місцю розташування відповідних банківських установ, ми будемо бачити проводки, котрі вестимуть до рахунків, бенефіціаром яких виступала будь-яка особа, в тому числі пан Бойко, він моментально перейде в розряд підозрюваних. Але на цей момент у нас немає доказів, що він був обізнаний щодо злочинної схеми, і немає показів про те, що він отримав кошти злочинним шляхом», — запевнив Генеральний прокурор.
 
Ще однією сенсаційною заявою, від якої експерти схопилися за голову, стало повідомлення про наміри ГПУ передати згадані вишки до Агентства конфіскованих активів iз подальшим виставленням на продаж.
 
Парадокс ситуації полягає в тому, що ці вишки, які працювали на чорноморському шельфі, у 2014 році були захоплені росіянами, а в грудні 2015-го їх узагалі відбуксували до берегів анексованого Криму.
 
Утім, на думку Юрія Віталійовича, нічого страшного в цьому немає — потенційний покупець спокійно може викупити вишки в України, а тоді спробувати їх забрати в росіян або стягнути кошти за їх вилучення у законного власника з керівництва окупаційної влади або Росії.
 
«Такі прецеденти в судовій та арбітражній практиці світовій існують, і ми підемо і цим шляхом також», — наголосив Генпрокурор.
 
Після такої заяви забили на сполох юристи, які займаються відстоюванням інтересів України в міжнародних судах та трибуналах.
 
19 лютого ми маємо подати свій меморандум до Арбітражного трибуналу в рамках позову України проти Росії щодо порушень РФ положень Конвенції ООН iз морського права, а такі заяви просто вибивають ґрунт iз-під ніг українських правників.
 
«Ми постійно повторюємо, що Росія заблокувала доступ Україні до її ресурсів і незаконно конфіскувала українські самопідйомні бурові установки, розташовані на території Одеського, Голіцинського, Архангельського і Штормового газоконденсатних родовищ. При цьому Луценко заявляє, що Україна збирається продавати «вишки Бойка». Де ж логіка? Заява Луценка не просто надає аргументи російській стороні щодо відсутності порушень в її діях, а й дає можливість Арбітражному трибуналу відхилити позовні вимоги України», — цитує преса коментар одного з юристів, що займаються супроводом цієї справи.
 
«Думаю, тут немає корупції. Луценко реально не усвідомлює, що чудить. Натомість народні депутати, які його не звільняють, — точно усвідомлюють. Обов’язково треба буде за них і їхні політичні сили голосувати», — саркастично прокоментував заяву Генерального прокурора очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.
 
Утім, саме з наближенням виборів експерти пов’язують спробу відбілити перед громадою Юрія Бойка.
 
Мовляв, на майбутніх президентських ви­борах влада робитиме все, щоб саме Бойка вивести в другий тур суперником Порошенка. А для цього потрібно, щоб «обліко морале» було відповідним. 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Крім Азарова та Арбузова, підозра в організації корупційних схем була оголошена  власниці «Вернум Банку» Наталії Ігнатченко та її помічнику Антону Фролову.
 
«Ігнатченко, будучи власником ПАТ «Діапазон Банк», нині «Вернум Банк», обіймаючи посаду голови наглядової ради, особисто організувала структуру окремого підрозділу громадян Латвійської Республіки для об’єднаної злочинної діяльності», — вважає слідство.
 
Акції банку тримав розрахунковий центр, який контролював Арбузов. Водночас сама Наталія Ігнатченко заперечує будь-яку причетність до корупційних оборудок.  
 
Ще один фігурант справи, тодішній очільник «Нафтогазу», а нині народний депутат від Опоблоку Євген Бакулін днями переніс операцію.
 
За словами Луценка, він планує вже цього тижня внести до ВРУ подання на притягнення Бакуліна до кримінальної відповідальності.
 
У березні 2014 року його вже затримували в рамках цієї справи, але Печерський суд Києва відпустив Бакуліна під заставу в 10 млн. грн.