ЗСУ звільнили від окупантів село на Луганщині, але втратили двох бійців на Донеччині

02.02.2018
Цього тижня Українська армія має як бойові здобутки, так і втрати на Донбасі.
 
З одного боку, на луганському напрямку ЗСУ взяли під свій контроль ще одне село в «сірій зоні» — Новолександрівку.
 
З іншого — на донецькому напрямку загинуло двоє 22-річних захисників України: морський піхотинець Артем Скупейко і десантник Ян Пуцулай. 
 
Як повідомляє «Військове телебачення», бійці ЗСУ зайшли в село Новолександрівка Попаснянського району Луганської області ще кілька днів тому.
 
«З 2015 року опорні пункти на околицях села були крайніми позиціями українських захисників з одного боку та позиціями російських найманців — з іншого. Віднедавна військовослужбовці ЗСУ поліпшили своє тактичне положення, просунувшись уздовж лінії розмежування на кілька кілометрів і взявши Новоолександрівку під свій контроль», — повідомляють військові.
 
І хоча бойовики не припиняють спроб відвоювати село, захисники України міцно вчепилися в цей шматок землі.
 
«Так і будемо просуватися далі, по­троху, але не зупиняючись», — розповів один із військовослужбовців.
 
Загалом у зоні АТО минулої середи зафіксовано п’ять ворожих обстрілів оборонних укріплень ЗСУ, внаслідок яких загинув український воїн, ще двоє отримали бойові поранення. Цих втрат ЗСУ зазнали під час прицільних обстрілів наших позицій поблизу міста Авдіївка. 
 
Завдяки волонтерам відомо, що загиблим у двосторонньому бою є десантник 79-ї бри­гади, навідник Ян Пуцулай. Воїн отримав тяжке поранення, несумісне з життям.
 
Ян Пуцулай є уродженцем села Калабатине Березанського району Миколаївщини, на військовій службі за контактом перебував iз 2016 року, з кінця вересня 2017 року проходив службу в окремій бригаді ДШВ Миколаєва.
 
«Удома залишилися батько й мати. Був єдиною дитиною. Власної сім’ї не мав. Біль i гнів, біль i гнів», — написав волонтер Назар Приходько в соцмережах.
 
Напередодні, 30 січня, поблизу Маріуполя, в районі селища Талаківка у снайперській дуелі загинув снайпер-розвідник, старший матрос 36-ї окремої бригади морської піхоти Артем Скупейко.
 
Відомо, що Артем є уродженцем селища Горностаївка Херсонської області, на фронті перебував менше двох років.
 
За цей час морпіх Скупейко був нагоро­джений відзнаками Президента України «За оборону Маріуполя», «За участь в Антитерористичнiй операції».
 
Бойові побратими зазначають, що снайпер загинув героїчно, тож Артема вже представлено до нагороди — це «Орден за мужність ІІІ ступеня» (посмертно). Коли цей номер «УМ» готувався до друку, Артема Скупейка поховали з військовими почестями у рідній Горностаївці.