За гамбурзьким рахунком: рецензія на «Велику ілюстровану книгу казок...».

31.01.2018
За гамбурзьким рахунком: рецензія на «Велику ілюстровану книгу казок...».

Сегмент дитячої літератури на українському книжковому ринку — найбільш інноваційно-креативний. Конкуренція!

Давно минули часи, коли «все краще дітям» дорівнювало продукції видавництва Івана Малковича.

А проте, «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» й далі постачає вигадливі фішки, інколи — чи не на рівному місці. Як-от оця «Велика ілюстрована книга казок українських та іноземних письменників».

	Більшість розміщених тут творів публікувалися раніше, навіть окремими книжками. Але тепер, імплантовані в інший формат, вони засвітилися додатковими принадами. 

А обкладинка Ростислава Попського, ілюстратора, що просто фантастично прогресує від книжки до книжки, — це навіть не сьогоднішній день книжкової графіки, а вже трохи завтрашній.
Або ось «Будинок» Роберто Інноченті. Іта­лійський художник-самоук, що потіснив на Олімпі книжкової ілюстрації академічних професіоналів.
 
Уславився візуальними інтерпретаціями «Лускунчика», «Попелюшки», «Піноккіо»; 2008-го дістав найвищу світову відзнаку в царині дитячої літератури — премію Андерсена.
 
Наступного року створив оцей «Будинок» — історія повсякдення однієї домівки за сто років. Вийшло настільки символічно, що забуваєш про італійську прописку — це про всіх нас, поза часом і політичною картою світу.
 
Стилістика «Будинку» — стилістика віммельбухів. З німецької перекладається як «книжка-мішанка», де кожний ілюстративний сантиметр є входом до порталу захопливої подорожі.
 
На українському ринку ці візуальні дитячі свята з’явилися два роки тому (чи не першою вийшла книжка «Рік у лісі». — Л.: Видавництво Старого Лева, 2015).
 
Тепер уже маємо кілька десятків ліцензійних видань від харківських видавництв «Ранок», «Віват» та київського Artbooks, а місяць тому вийшла гарна книжка і української авторки Інни Рудої «Новорічні канікули» (К.: Каламар).
 
Незрідка основою віммельбухів є географічні мапи, і тут варто згадати про дві книжки видавництва «Картографія»: «Атлас. Історія для допитливих» (для школярів середніх класів) та «Атлас України. Хроніка історичних подій» (для випускників).
 
Шляхи карт і книжок останнім часом розійшлися; інтернет-навігатори перемагають. Видавництво, котре роками спеціалізувалося на публікації мап, змушене переорієнтовуватися.
 
І ці дві книжки свідчать, що знайдено вигідну нішу.
 
Окрім того, що «Історія для допитливих» ілюстрована вигадливою картографією, у супровідних текстах знаходимо чимало цікавого.
 
Наприклад, про драстичну історію першості у винайденні колеса оповідано отак толерантно: «Достеменно невівдомо, де й коли винайдено колесо. Можливо, до цього людину підштовхнуло гончарне коло або прясло — перше маленьке колесо, що правило за маховичок і важок для веретена при прядінні. Глиняні модельки коліс та зображення пар волів в упряжках знайдені серед трипільських старожитно­стей».
 
Цікаво оповідано про Боспорське царство (тризуб, як державний символ, пішов звідти). За середньовіччя його частина перетворилася на Тмутараканське князівство (нинішні «російські» Кубань і Ставропілля), що перебувало в адміністративному управлінні Чернігівського князя.
 
В атласі є карта монгольських походів 1241 року теренами нинішніх Польщі, Чехії та Угорщини, про що знаємо дуже мало.
 
Несподіваною є й інформація, що перші українські емігранти масово їхали не до Сполучених Штатів, а до Бразилії (на п’ять років раніше).
 
Вельми переконливо виглядають репродукції плакатів Сталіна і Гітлера — практично ідентичні. Словом, добре продумана книжка. І перспективна ринкова стратегія.
 
Ну, а для удосконалень завжди є місце — приміром, коли на мапі позначено місце битви на Синіх Водах, можна було би дати для читачів-школярів зноску: читай однойменний роман Володимира Рутківського.
 
А там, де йдеться про козацьку добу, таких посилань може бути чимало.
 
У Коротких списках фігурують дві книжки Юрія Винничука. Твори для дітей пишуть сьогодні чи не всі «дорослі» письменники. Але вдається одиницям, Винничукові насамперед.
 
«Казки зі Львова» та «Чудернацькі казки» — це такий собі мікс гумору, легкого абсурду та ненав’язливого дзену.
 
Ось як починається перша книжка: «На кожному львівському будинку є дах. А на кожному львівському даху височить цегляний комин. А над комином вже нічого нема, тільки небо. І буває воно різне — коли веселе, коли сумне. Тільки комин завше однаковий».
 
Ну й далі — в тій же весело-необов’язковій стилістиці: «Кожен комин дуже любить, коли його чистять. Бо то так, як би вам спину чухали».
 
Винничукові підкоряються різні регістри спілкування з дітлахами. Ось «дидактичний», сказати б, міні-діалог: «—Не каркай! —Ви мене ображаєте. Я шпак, а не ворона».
 
А тут — ніби тінь Йонеску: «Штани його завше були страшенно заталяпані, недивлячись на те, що їх теж ніколи не існувало».
 
Ну і «фірмова» гра словами: «Треба її закликати до порядку, бо це ж непорядок, коли серед ночі вона порушує розпорядок. Адже в нас на порядку денному робочий день».
 
Обидві книжки добре ілюстровані Іриною Борисовою. Але, здається, до Винничукового гумору більше пасують ілюстрації Валентини Серцової до позаминулорічної книжки «Лежень» (Х.: Фоліо). Казка про страхи, що поводяться, мов хулігани-«тітушки».
 
 

ДИТЯЧЕ СВЯТО: КОРОТКІ СПИСКИ

Далі публікуємо результати експертної сесії Всеукраїнського рейтингу «Книжка року’2017» – шорт листи кожної підномінації: по сім найподієвіших книжок сезону (за абеткою).

Лауреати з цих списків будуть оголошені на церемонії нагородження у Науковій бібліотеці імені Максимовича Київського національного університету імені Шевченка 16 лютого 2018 р.

Книжки для малечі та молодших школярів

Велика ілюстрована книга казок українських та іноземних письменників. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 144 с.(п)
Юрій ВИННИЧУК. Казки зі Львова; Чудернацькі казки. – Х.: Фоліо, 24+24 с.(п)
Галина МАЛИК. Вуйко Йой і Лишиня. – К.: Каламар, 128 с.(п)
Ростислав ПОПСЬКИЙ. Куди відлітають риби. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 32 с.(п)
Сергійко ПРИЛУЦЬКИЙ, Оленка СТЕПАНЕНКО, Аня САРВІРА. Геть дорослих! – К.: Люта справа, 40 с.(п)
Мар’яна САВКА / Олена ЛЕВСЬКА. Колисанки і дрімливі вірші. – Л.: Видавництво Старого Лева, 36 с.(п)
Іван ФРАНКО. Грицева шкільна наука. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 28 с.(п)
 

Твори для школярів середніх класів

Іван АНДРУСЯК. 28 днів із життя Бурундука; Саша КОЧУБЕЙ. Сім наскладух Говорухи; Книга рекордів Говорухи;  Тетяна СТРИЖЕВСЬКА. Файні товсті дівки, йо! Сер. «Книжка про мене». – К.: Фонтан казок, 216+104+168+192 с.(п)
Леся ВОРОНИНА. Таємне Товариство Ботанів. – К.: Знання, 141 с.(п)
Сергій ГРИДІН. Відчайдушні. – К.: Академія, 128 с.(п)
Роберто ІННОЧЕНТІ, Дж.Патрік ЛЬЮЇС. Будинок. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 64 с.(п)
Анна КОРШУНОВА. Комп і компанія. – К.: Час майстрів, 232 с.(п)
Дж.К.РОЛІНҐ. Гаррі Поттер і таємна кімната; Гаррі Поттер і в’язень Азкобану. Велике ілюстроване видання. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 272+328 с.(с)
Ярослав ЯРІШ. Самійло. – К.: Час майстрів, 200 с.(п)
 

Підліткова та юнацька література

Надя БІЛА. Крута компанія; Марія МОРОЗЕНКО. Я закохалася; Олена РИЖКО. Дівчина з міста; Оксана САЙКО. Птахи завжди повертаються; Така любов. Прозобукет; Василь ТЕРЕМКО. 16 весна. Сер. «Про і для підлітків». – К.: Академія, 128+128+144+128+160+128 с.(п)
Лара ВІЛЬЯМСОН. Хлопчик на ім’я Гоуп; Марк ЛЕВІ. Викрадач тіней;  МаріОд МЮРАЙ. Oh, Boy! Стівен ЧБОСКІ. Привіт, це Чарлі!; Тод ШТРАССЕР. Хвиля; Сесілія АХЕРН. Ідеальна; Таврована; Джеймс БОВЕН. Вуличний кіт на ім’я Боб; Світ очима кота Боба; Джоан РОБІНСОН. Коли Марні була поруч. Сер. «#YoungAdult». – К.: Рідна мова, 232+192+176+232+136+424+ 376+208+192+240 с.(о)
Ред’ярд КІПЛІНҐ. Кім. – Тернопіль: Богдан, 256 с.(п)
Дара КОРНІЙ. Духи природи. – Х.: Віват, 320 с.(п)
Станіслав ЛЕМ. Із зоряних щоденників Ійона Тихого…; Футурологічний конгрес...; Високий замок… – Тернопіль: Богдан, 608+808+720 с.(п)
Марк ЛІВІН. Ріки та дороги. – Х.: Віват, 142 с.(с)
Карл МАЙ. Віннету І. – Л.: Астролябія, 592 с.(п)
 

Пізнавальна та розвиваюча книга

Атлас. Історія для допитливих; Атлас України. Хроніка історичних подій. – К.: Картографія, 56+128 с.(п)
Ярина ВИННИЦЬКА, Юлія ТАБЕНСЬКА, Дмитро ОСИПОВ. Наречена. – Л.: Terra Incognita, 44 с.(п)
Кирило ГАЛУШКО. Український націоналізм. – К.: А БА БА ГА ЛА МА ГА, 128 с.(п)
Анна ГРЕСЬ. Школа навиворіт. Що робити, якщо?..; Як пригорнути кактус?– Х.: Основа, 80+201 с.(п+о)
Ольга ОПАНАСЕНКО. Нікола Тесла; Ольга ОПАНАСЕНКО. Блез Паскаль; Юлія ПОТЕРЯНКО. Альберт Ейнштейн; Марія СЕРДЮК. Коко Шанель; Марія СЕРДЮК. Стів Джобс.  Сер. «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей». – К.: ІРІО, 112+112+104+112+144 с.(о)
Я.І.ПЕРЕЛЬМАН. Захоплююча фізика. Книга 1. – Тернопіль: Богдан, 392 с.(п)
Леонід УШКАЛОВ. Шевченко від А до Я. – Л.: Видавництво Старого Лева, 80 с.(п)