На Харківщині військовий комісар вимагав тисячу доларів за ухилення від армії

05.01.2018
Співробітники військової прокуратури Білгород-Дністровського гарнізону Південного регіону України схопили «на гарячому» заступника військового комісара.
 
З’ясувалося, що майор ЗСУ обіцяв батькам хлопця призовного віку за тисячу доларів позитивно «вирішити питання» про ухилення від служби в армії.
 
Згідно зі статтею 368 КК України, затриманому загрожує тюремний термін до п’яти років, штраф та позбавлення права займати керівні пости строком на три роки.
 
У прес-службі військової прокуратури Південного регіону України розповіли про те, що хабарі за відмову служити в українській армії батьки призовників регулярно носять високопоставленим чиновникам.
 
Так, улітку минулого року військовий комісар Одеської області Юрій Піскун був затриманий за участь у такій самій кримінальній схемі, а хабар в одну тисячу доларів став стандартним підношенням за небажання служити у лавах ЗСУ.
 
— Кожна чергова хвиля мобілізації приносить нам новий урожай хабарників, — розповів головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. — Співробітники прокуратури спільно з профільними підрозділами СБУ проводять «дуже динамічну роботу» щодо хабарництва у військкоматах. Серед сумнозвісних лідерів — Одеська, Київська та Львівська області.
 
Так, начальник військового комісаріату Київського району міста Одеса майор В’ячеслав Кушнеров прославився на всю Україну після того, як придбав поза­шляховик вартістю понад два мільйони гривень.
 
Пізніше з’ясувалося, що члени сім’ї Кушнерова володіють автопарком, вартість якого перевищує 250 тисяч доларів.
 
На думку головного військового прокурора, велика частина провини лежить як на самих чиновниках, які беруть хабарі, так і на тих, хто готовий заплатити ці гроші, аби уникнути необхідності йти до армії. Адже ці люди добре розуміють, що платять за зраду своєї Батьківщини, отож, навіть мови не може буде про те, щоб вони написали заяву до правоохоронних органів, що суттєво ускладнює роботу «силовиків».
 
Покарати хабарника в погонах фактично неможливо. За словами одеської журналістки Віри Запорожець, співробітники військкоматів беруть гроші не лише за те, щоб «відмазати» людину від служби в ЗСУ, а й також за виконання замовлення на призов до армії конкретної людини.
 
Причому розцінки коливаються в залежності від платоспроможності клієнта — від 800 до трьох тисяч доларів.
 
Тільки за шість місяців 2017 року на Одещині за корупційні злочини та правопорушення засудили 114 осіб. Справжній пік хабарництва у регіоні почався влітку, тому розслідування кримінальних проваджень по цих справах поки що триває.