У Чигирині відбувся мистецький Фестиваль святого Миколая

19.12.2017
У Чигирині відбувся мистецький Фестиваль святого Миколая

Святий Миколай розпочав подорож до дітей і дорослих із Чигирина. (Фото з сайта ufest.in.ua.)

Цьогоріч святий Миколай найпершим завітав до Чигирина.
 
Уже втретє у першій козацькій столиці пройшов мистецький Фестиваль святого Миколая: 16-17 грудня ошатне місто на Черкащині гостинно зустріло учасників і всіх бажаючих відчути передноворічний настрій в атмосфері славної української історії. 
 
Без перебільшення тисячі люду раділи життю в історичному центрі знакового міста.
 
Трохи не всі почергово сходили на Замкову гору, бо хіба ж позбудешся спокуси подивитися ближче на пам’ятник Богдану Хмельницькому, який височіє трохи осторонь?!
 
А там на височині — і бастіон Дорошенка. (На кордоні з Диким Полем Чигирин став найважливішим форпостом ще на початку XVII століття).
 
Нагадаємо, Чигирин уперше згадано у 1582 році, коли мав уже Магдебурзьке право. У 1648-му почалась національно-визвольна війна.
 
Того ж року Богдан Хмельницький обрав Чигирин гетьманською столицею. Фортеця (там, де нині височіє пам’ятник Хмельницькому) перестала вміщувати мешканців міста.
 
Тоді й виникло Нижнє місто — укріплене валами передмістя Чигирина. Воно не збереглося.
 
Втім порівняно нещодавно там відбудували музейний комплекс — Резиденцію Богдана Хмельницького.
 
Чигирин слугував резиденцією також для гетьманів Івана Виговського, Юрія Хмельницького та Петра Дорошенка. Детальну історію розповідають у музеї, де завжди немало відвідувачів, а в минулі вихідні був просто аншлаг. 
 
Фестиваль розпочали святковою ходою — Парадом зірок святого Миколая. Два дні активно працювала головна сцена.
 
Диригентами дійств стали співачка Аліна Палій, яка ще й виступала з сольною програмою, та Владислав Михалєв — ведучий міжнародних конкурсів та фестивалів, керівник міжнародного авторського проекту «М Фактор Україна».
 
Провели Всеукраїнський конкурсу міні-мюзиклів; учасники з усієї України змагалися у категоріях — «Аматори» та «Професіонали». 
 
Перший день завершували виступами учасників телепроекту «Голос. Діти». Співав, зокрема, Рогальський Ярослав, чиїм голосом розмовляє та співає в українській версії дубляжу головний персонаж анімаційного фільму «Коко» від студій Disney та Pixar.
 
Арсен Шавлюк — півфіналіст першого сезону проекту «Голос. Діти», срібний призер конкурсу «Дитячий Слов’янський базар-2013».
 
Андрій Бойко — в 2013 році Андрій став фіналістом національного відбору Дитячого Євробачення, а за рік здобув для України одразу дві перемоги: срібло на дитячому «Слов’янському базарі» та абсолютну перемогу на «Дитячій Новій хвилі».
 
Спеціальною гостею ЧигиринФесту стала співачка Христина Соловій. І хоча її виступ другого дня розпочався через півтори години від запланованого часу, фанати, які дочекалися під дощем, лишилися задоволеними. 
 
Зранку і до пізнього вечора не припиняв слухати дитячі бажання і вірші Святий Миколай, роздаючи подарунки. За підрахунками організаторів, їх отримали близько 10 тисяч дітей.
 
Їм дісталися цукерки, прикраси, іграшки, канцелярське приладдя і навіть одяг.
 
Діти скакали, гойдалися і навіть літали в повітрі на облаштованому ігровому майданчику; відвідували майстер-класи.
 
У підземеллі у трьох кімнатах могли спостерігати за рукотворними дивами: появою штучного снігу; німбів, які світяться...
 
Фестиваль святого Миколая у Чигирині організовує ГО «Ділові українські жінки», яку очолює уродженка Черкащини Наталія Нетовкіна.
 
Зі сцени жартували, що скоро щомісяця тут проходитимуть під її патронатом мистецькі дійства. Бо на Трійцю відбувається за підтримки ще й «ВіраФест».