На Донбасі ворог 22 рази обстріляв позиції ЗСУ

13.12.2017
Штаб АТО повідомляє про 22 ворожi обстріли, здійсненi окупантами впродовж минулого понеділка. «Ситуація в районі проведення АТО характеризується зменшенням кількості обстрiлiв, проте на деяких ділянках лінії зіткнення — збільшенням інтенсивності обстрілів зі зброї, забороненої Мінськими домовленостями, особливо у вечірній та нічний час», — йдеться у заяві штабу.
 
Ворог демонстрував найбільшу активність на Світлодарській дузі в районі селища Луганське, де в ніч на вівторок по оборонних укріпленнях українських захисників було випущено загалом майже сто мін. Також на луганському напрямку з мінометів противник обстрілював оборонців Лозового, Кримського та Зайцевого.
 
Тоді як на донецькому напрямку зі 120-міліметрових мінометів загарбники вели вогонь поблизу Водяного, з тієї ж зброї 82-го калібру — поряд iз Березовим. 
 
При цьому в штабі АТО зазначають, що жоден воїн ЗСУ не загинув. Утім штаб традиційно не враховує добровольців УДА. Тоді як завдяки волонтерам відомо, що поблизу Мар’їнки Донецької області після артобстрілу бойовиків загинув житель Миргорода, 27-річний вояк «Української добровольчої армії» Олександр Зубченко, який записався на фронт добровольцем ще у квітні 2014 року.
Захисник України загинув у бою зі зброєю в руках. Утім офіційно на фронті добровольців ніби й немає... 
 

ДО РЕЧІ

Запитувані ватажками ОРДЛО заручники не бажають повертатися на непідконтрольні Києву території Донбасу. Як повідомив представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, переговорний процес щодо обміну заручниками за формулою «306 на 74» зіткнувся з низкою проблем.
 
«Я думаю, що і дата є, і списки затверджені — 74 і 306, але коли доходить справа до конкретних прізвищ, то починаються проблеми. Будемо сподіватися, що вони будуть вирішені», — заявив екс-президент.
 
Кучма додав, що ця ситуація досить делікатна, щоб детально обговорювати її. «Сам Президент (Петро Порошенко. — Ред.) опікується цим питанням... Хотілося б усім, щоб до свят вони потрапили додому», — сказав Кучма. За його словами, основна проб­лема полягає в тому, що багато людей зі списку запитуваних представниками ОРДЛО не бажають повертатися на окуповані території.
Він також висловив переконання, що необхідно вирішити це питання навіть шляхом компромісів, але не таким, який би позначився на кількості людей.